Ana yemekler etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
Ana yemekler etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

07 Ocak 2011

Hoşgeldin 2011 -- Mantar ve Peynir Çanağında Kuru Domates Mezesi


Yeni bir yıla daha girdik. Yeni başlangıçlar, şanslar, umutlar... Bir yaş daha yaşlanmak için koca bir sene var önümüzde. Yapılacak listesi hazırlanmalı. Kendim için, kızım için, ailem için planlar, güzel hedefler olmalı. Şu hayatta hayal edilenlerin en azından bir kısmı gerçekleştirilmeli. Buna da öncelikle yılbaşı gecesi güzel bir davet hazırlamakla başlanmalıydı...

Son blog buluşmamızı sizlerle paylaşmıştım. Sevgili Neslihan'ın evinde harika bir sofra ve süsleme eşliğinde yeni yıla erken bir hoşgeldin demiştik. Dekorasyona zaten meraklı olan ben Neslihan sayesinde gözümü açtım. Çok beğendiğim yemek tabaklarını yeni yılı beklemeden aldım. Biraz da yılbaşına özel süsleme gerekiyordu. İnce eledim sık dokudum kendimce en güzel parçaları seçtim ve biraraya getirdim. Konuklarım beğendi.. Menümü de 2-3 hafta öncesinden belirledim. Lezzetler de onayı aldı. Çabalarım karşılığını buldu, daha ne isterim. Sizlerle de tarifleri ve soframızı paylaşma zamanı geldi. Neslihancığım, bana ilham ve enerji verdiğin için çok teşekkürler. Kırmızının da etkisi olsa gerek :)

Menümüzde olanlar:

Bu tarifi daha önceden yayınlamıştım. Çok lezzetli olduğundan ve şık görünüşünden dolayı yılbaşı soframıza da çok yakıştı.

-- Mantar ve peynir çanağında kuru domates mezesi
Bu tarif de Gökçen Adar'ın kitabından. Yapılmak üzere işaretlenen tariflerden biriydi. Merakıma değmiş doğrusu. Mezenin lezzeti muhteşem. Peynirlerin tuzunu fazla gidermeye vakit olmadığından mantarda sunumu daha hafifti. Yılbaşı alışverişini son güne bırakırsam olacağı buydu :)

Domates mezesi malzemesi:
12 adet kuru domates
2 dilim hindi pastırması (ben koymadım)
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
1 çay bardağı ufalanmış ekmek içi (ben etimek kullandım)
2 diş sarımsak
8-10 yaprak taze nane
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kekik
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı süzme yoğurt
1/2 adet limon
1 tatlı kaşığı tuz

Servis malzemesi:
8-10 adet iri kestane mantarı
5-6 adet urfa peyniri
2 yemek kaşığı kavrulmuş susam
1 paket hazır yeşillik
1 kahve fincanı zeytinyağı
1/2 adet limon

Kuru domatesleri kaynar suda 5 dakika bekletin. Blender'a diğer tüm meze malzemeleri ile birlikte koyun ve karıştırın.
Urfa peynirlerini ikiye bölün. İçlerini boşaltın. Suda bekletip tuzunu alın.
Mantarların saplarını çıkartıp yıkayın. Şapkalarını kısık ateşteki teflon tavada diri kalacak şekilde pişirin.

Servis önerisi:
Hazır paket salata malzemesini servis tabağına yayın. Zeytinyağı, limon ve tuz gezdirin. Peynir ve mantar çanaklarını domates mezesi ile doldurun. Çanakları servis tabağındaki yeşilliklerin üzerine dizin. En son susamı serpip sofraya getirin.
-- Patates salatası (Neslihancığım teşekkürler)
Neslihan'da yediğim ve tadını çok beğendiğin bu salatayı tabakta servis ettim. Çam ağacı şeklinde sunmak kadar alımlı olmadı ama lezzet aynıydı..

-- Yoğurtlu kabak salatası
Bu da birçoğumuzun yaptığı kolay ve çok lezzetli bir salata. Kısaca kabakları rendeleyip yağsız teflon tavada suyunu salıp çekene dek kavuruyorsunuz. Bir kaba alıp tuz, süzme yoğurt, bıçakla ince kıyılmış ceviz, kıyılmış dereotu ekleyip karıştırıyorsunuz. Kabağın miktarına göre diğer malzemelerin miktarı damak tadınıza kalmış. Dört iri kabaktan yaptığınız salata zengin menülü bir sofrada 6-8 kişi için yeterli.
-- Kuskus salatası (Yaseminciğim teşekkürler)
Sosis hariç tarifi aynen uyguladım. Hardal ve taze nane salataya lezzet katıyor.
-- Baton sale (Münevver ablacığım teşekkürler)
Çoook lezzetli bir aperatif. Münevver ablanın elinin lezzetine henüz ulaşamasam da nefisti..

-- Kırmızı biber sarması (Mügeciğim teşekkürler)
Müge yaptıkça çok beğendiğim ama bir türlü elimin yapmaya gitmediği bu aperatif gerçekten harika. Ben vakit nakittir deyip kırmızı köz biberleri marketten hazır aldım. Peynirli için artanına da ertesi gün kahvaltıda bir yumurta kırıp ekmeklerin üzerine sürdüm ve ızgarada pişirdim. Tavsiye edilir...

-- Yeşil salata
Marul, roka, maydanoz, cherry domates, taze nane, salatalıktan oluşan dev bir salataydı.
-- Çerez, cips
Kardan adam iş başında..

Elma ve ayvanın mayhoşluğu bu tatlıyı güzelleştiriyor. Uzun zaman sonra tekrar tadını hatırlamış olduk bu tatlının.


Yemekten sonra Tuana prenses hediyelerini açtı. Bana diyor ki 'ağacın altında oturdum bekliyorum'.
Balonlarla oynadı. Birazcık kudurdu, şımardı. 2011'e bizimle girip sonrasında uykuya daldı.

Hepinize sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yıl dileğiyle...

30 Aralık 2010

Ispanaklı ve Milföy Sarmalı Tavuk Şiş



Biraz uğraştırıcı ama lezzeti nefis ve sunumu çok şık bir tarifle karşınızdayım. Yılbaşı sofralarınıza da çok yakışacağını düşündüğüm bu tarif Gökçen Adar'ın 'Mutfakta Dört Mevsim - Sonbahar Kış' kitabından.. Bu kitaptan denemeyi planladığım birçok güzel tariften yalnızca biri. Umarım dener ve çok beğenirsiniz. Ben tarifi yaklaşık bir ay önce arkadaşlarımız yemeğe geldiğinde denedim. Herkes çok beğendi. Özellikle de ıspanak kısmının lezzeti muhteşem...

Tarifi uyguladığım gün sevgili blog destekçim Gökçe ile beraberdik. Tuni hanım okuldayken gezip Gökçe'nin mutfağına raf bakmakla meşguldük. Dönüşümüzü Tuana'nın geliş saatine göre ayarladık. Şansımıza da Tuana'nın okul servisi o gün 15 dakika erken aramasın mı.. Biz trafik canavarı şeklinde eve gelirken ben Gökçe'ye 'korkma dikkatli gidiyorum' diyordum. Tuana ise o sırada sitenin güvenlik görevlisi ile salıncakta keyif yapıyordu :) Tuana geldi biz tekrar arabaya atladığımız gibi gezmeye devam.. Akşam yemeğine de iki kişi son sürat yetiştirdik yemeği. İşte tarif:

Malzemeler (4 kişilik)
16 parça kuşbaşı tavuk göğsü
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı etli biber
1 kahve fincanı zeytinyağı
1/2 limon
8 adet milföy hamuru
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurtanın sarısı

Tavukları dinlendirme malzemesi:
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı bira (ben o anda evde yoktu kullanmadım)
1 adet soğan rendesi
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı şeker
2 adet defne yaprağı

Ispanak püresi malzemesi:
1 kilo ıspanak yaprağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı süt
1 kahve fincanı krem peynir
1 çay bardağı krema
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı tuz

Kuşbaşı tavuk etlerini çukur bir kaba koyun. Üzerine dinlendirme malzemelerini katıp karıştırın. Buzdolabında en az 3 saat bekletin. Kabın ağzını çok iyi kapatın, yoksa buzdolabındaki soğan kokusu kaçınılmaz oluyor.

Kırmızı ve yeşil biberleri iki parmak genişliğinde halka halka doğrayın. Her çöp şişe aralarında birer parça kırmızı ve yeşil biber olmak üzere 4 parça kuşbaşı tavuk etini geçirin.
Tavuk şişleri yapışmaz tavada ya da ızgarada pişirin.

İki milföy hamurunu üstüste koyun (ben bir milföyden yaptım). Unlu zeminde boylamasına tavuk şişi saracak kadar açın. Alt kısmına tavuk şişi koyup rulo yapın. Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına tüm şişleri hazırlayarak yerleştirin. Ruloların üzerine çırpılmış yumurta sürün ve önceden ısıtılmış (180derece) fırına sürün. Yaklaşık 15-20 dakika sonra hamurlar pişince fırından alın, çöp şişleri çekip çıkartın.

Rulolar pişerken ıspanak püresini hazırlama: Yıkanmış ıspanak yapraklarını ince ince kıyın. İki kaşık zeytinyağı ile diri kalacak şekilde kavurun. Tuzu karabiberi ekleyin.

Kısık ateşteki tencerenize unu koyup sararana kadar kavurun. Tereyağını una ekleyip yedirin. Sütü, kremayı, krem peyniri ekleyin ve tüm malzemeyi ıspanakların üzerine boca edin.

Servis:
Tabaklara sıcak ıspanak püresini paylaştırın. Üzerlerine birer adet tavuklu milföy rulosu koyup servis edin.

Afiyet olsun

25 Kasım 2010

Bayram Gezisi ve Hamsi Köftesi


Malum bayram tatili uzundu. Bu sebeple aile ziyaretinin ardından Tuana anneanne ve dedesiyle İstanbul'un yolunu tuttu. Biz de Sivrice'nin... Tuana'yı özledik ama bu üç günlük ara bana çok iyi geldi.

Gittiğimiz Sivrice Koyu çok sakin, huzurlu bir yer. Dinlenmek, kitap okumak, yürüyüş yapmak için birebir.. İstanbul'un trafiği, karmaşası ve gürültüsünden sonra ilaç gibi geldi. Böyle bir tatil hayal ederseniz tavsiye olunur.


Kaldığımız motel tarifleriyle de tanıdığınız Pelin'in ailesinin yaklaşık 6 yıldır gittiği ve artık kendi evleri gibi olan Sivrice Kabile Motel. Burayı Cemal amca ve ailesi işletiyor. Nefis zeytinyağlılar, taze balık, kahvaltıda enfes reçeller vazgeçilmezler arasında. Behramkale, Sivrice Feneri, Sokakağzı koyu, Gülpınar/Apollon tapınağı, Babakale yakınlardaki gezilebilecek yerler.

Döndüğümüzde Tuana'ya söz verdiğimiz evi aldık. Onsuz tatile çıkmanın da bir bedeli var tabi ki. Evi çok sevdi. Tek sorun kendi başına oynamıyor :) Yani evi hem ona hem de kendimize almış olduk. "Anne/baba hadi oynaaaaa"...

Tatilde hergün yediğimiz taze balığın üzerine size hamsi köftesi tarifi vermek istedim. Halam seneler önce televizyondan aldığı bu tarifi arada yaparmış ama bana ancak geçenlerde yemek kısmet oldu. Belki 8-10 tane yedim bir oturuşta. Gerçekten de çok lezzetliydi. Takdir sizin...
Malzemeler: (30 adet hamsi köftesi için)
1 kg hamsi - kılçığı çıkartılmış, 3-4'e bölünmüş
3 yumurta
3 tepeleme kaşık un
3 dal taze soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1 silme yemek kaşığı kuru nane
1-2 diş doğranmış sarımsak
tuz, kimyon,karabiber
1/2 limon suyu
1 yeşil biber - ince doğranmış
Yeşillikleri ince ince kıyın. Diğer tüm malzeme ile karıştırıp teflonda az yağda kızartın. Afiyet olsun.

17 Mayıs 2010

Hardal Soslu Söğüş Piliç


Dün Pelin'deydim. Meşhur süt reçeli tarifinin sahibi. Tarifi Pelin yapmış ben de yazmıştım. Hatta tadına bile bakmışlığım yoktu. Ama dün bizzat uygulaması ve tadımında rol aldım ve kendimden geçtim. Kaşık kaşık yiyesim geldi. Bugün de kahvaltıda ekmeğe sürüp tadına vardım. Pelin makaronların arasına sürünce de şahane olduğunu söylüyor.

Hazır gitmişken ondaki tarifleri de biraz karıştırdım ve hemen birini denedim. Tarif Boyut yayınlarının Dünya Mutfağı eklerinden birinden.


4 adet tavuk göğsünü yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirip üzerine tuz serpip zeytinyağı gezdiriyorsunuz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat pişiriyorsunuz.

Bu arada da ufak taze patateslerden 6-7 tanesini iyice yıkayarak kabuğuyla haşlıyorsunuz.

Pişen tavukları 2 cm eninde şeritler halinde dilimliyor ve patatesleri de ikiye bölüyorsunuz. Bunlara bir de maydanoz kıyıp ekliyorsunuz (dilerseniz taze biberiye de olabilir).

1/2 su bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı hardal ve tuzu çırpıp tavuk-patates ile harmanlıyorsunuz. Afiyet olsun, nefis bir tat...

21 Kasım 2009

Tavuk, Patates ve Etimeğin Yoğurtla Dansı


Çok lezzetli, doyurucu, şık sunumlu bir tarifle karşınızdayım. Geçenlerde kuzenlerim ve halamla kızlar partisi yaptık. Herkes birşeyler yapıp getirdi. Sırayla bu tarifleri sizlerle paylaşacağım. Hepinize afiyet olsun...

Malzemeler:
1kg yoğurt
1 paket etimek
4-5 patates
1 bütün göğüs tavuk
4-5 kaşık mayonez
Sarımsak
Köri, tuz, karabiber, salça



Yapılışı:
Öncelikle yoğurdun tamamını sıkılmış sarımsak ve tuzla güzelce karıştırın. Kare borcamınızın tabanına yoğurdun yaklaşık 1/3ünü yayın. Üzerine etimekleri dizin ve tekrar yoğurdun 1/3ünü yayın. Bu şekilde üzerini örtüp bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün patatesleri haşlayıp çok küçük küpler halinde doğrayın. Tavuğu da kuşbaşından daha küçük doğrayıp yağda tuz ve karabiberle kavurun. Köri ile harmanlayın. Dolaptan çıkardığınız etimekli yoğurdun üzerine önce tavuğu, sonra patatesi ve en üste de yoğurdun kalanını yayın. Servis edeceğiniz zaman yağ ve biraz salçayı kızdırıp üzerine dökerseniz şık bir görünüm elde edersiniz.

28 Ekim 2009

Tortiglioni Dolması (Lazanya)



Bu tarif Balıkesir'li eczacılardan geldi. Annemlerin gününde yapılmış ve herkes çok beğenmiş. Biraz el oyalayıcı ama yine de öneririm.

Malzemeler:
1 paket Tortiglioni makarna
750 gr kıyma
4 domates
2 soğan
Kaşar

Beşamel sos için de un, yağ, süt


Yapılışı:
Makarnayı diri kalacak şekilde haşlıyorsunuz. Bir tarafta da kıyma ve soğanı kavurup, rendelenmiş domatesi de ekleyerek pişiriyorsunuz. Karışım soğuyunca makarnalarınızın içini doldurup yağladığınız borcama üstüste üç sıra olacak şekilde diziyorsunuz. Bu katların arasına ve en üste de beşamel sosu yayıyorsunuz. Beşamel sosun miktarını ve ölçüsünü kendi alıştığınız şekilde ayarlarsınız. Çok koyu olmayan hafif akıcı bir sos makarnaların arasına daha rahat yayılıyor. Makarnanızı 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirip üzerine rendelenmiş kaşarı serperek beş dakika kadar daha tutuyorsunuz. Dilimleyip servis etmesi de çok rahat çünkü enine ve boyuna makarnaların bitim yerlerinden hemen dilimleniyor.

Biz değişiklik olsun ve kıyma yemeyenlere de fikir olsun diye aynı borcamda yarısını da çökelek+yumurta+maydanoz karışımıyla doldurduk. Yumurta karışımı tuttu ve rahat doldurmamızı sağladı.

Herkese afiyet olsun

27 Temmuz 2009

Ton balıklı dürüm


Sıcak yaz günlerinde kolayca hazırlanabilecek, lezzetli ve hafif bir tarifle karşınızdayım.


Malzemeler:

Kişi sayısına göre lavaş (5li paketten 10 adet dürüm çıkıyor)
her lavaş için 1 küçük paket ton balığı
her lavaş için 1 domates, iki taze soğan, biraz roka, biraz maydonoz, çekilmiş karabiber, yarım limon suyu ve keskinlik vermesi için biraz limon kabuğu rendesi ..
çok az zeytinyağı

Yapılışı:
tonbalığı dahil tüm malzemeyi aynen salata yapar gibi ince ince kıyarak salata haline getirip lavaşların içine koyuyoruz ve lavaşı normal dürüm sararmış gibi sarıp 15 dak buz dolabına koyup sonrasında diagonal olarak ortadan ikiye kesiyoruz ve afiyetle yiyoruz. Eğer isterseniz içine doğranmış siyah zeytin veya salatalık turşusu da konabilir. Tarif için yine Pelin'e teşekkürler...

10 Nisan 2008

Mısır Gevrekli Tavuk


Bu menüyü birkaç hafta önce teyzemde tatmıştım ve gerçekten de bayılmıştım. Salı günü de yine Fenerbahçe maçını izlemek için toplanan ahaliye pişirmeye karar verdim. İyi ki bu ahali geliyor da sayfama koyacak yemekler yapıyorum :) Beğeneceğinizi düşünüyor ve sizi tarifle başbaşa bırakıyorum.

Malzemeler:
14 parça Izgara Tava tavuk (paketinde bu şekilde belirtiyor. Kemiksiz pirzola olanlar)
2 paket krema (ben Sek kullandım)
1 su bardağı süt
Sade Corn Flakes
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Sabahtan kremayı süt ile inceltip derin bir kapta tavukları bu sos, tuz ve karabiberle marine edin. Ben tavuk sayısı fazla olduğundan iki kapta yaptım. Üzerini kapatıp buzdolabında bekletin. En az 4-5 saat beklemesi gerekiyor.

Pişirmeden önce mısır gevreklerini elinizle çok fazla ufalamadan parçalayın. Borcamınızı yağlayıp fırınınızı 200 dereceye getirin. Marine sostan aldığınız tavukları paketten çıktığı gibi katlı haliyle (pirzola gibi açmadan) mısır gevreğine bulayın ve borcama dizin. Ben kare borcam kullandım ve 14 parça tavuk tam sığdı. Borcamın dibini kaplayacak kadar yaklaşık yarım çay bardağı marine ettiğiniz karışımdan ve yarım çay bardağı da su ilave edin ve fırına verin. Fırının en alt rafına yerleştirin ki mısır gevrekleri yanmasın. 45dk-1saat içerisinde pişecektir.

Yapması kolay ve görünüşü şık bir yemek. Davetlerinizde deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun...

21 Eylül 2007

"Ramazan Geldi Hoş Geldi" Etkinliği




Yaman Ayşe'm yeni etkinliklerini Türk Gecesi ile başlattığından beri bloglara yeni bir renk geldi. Ben uzun zamandır YE# etkinliklerine hazırlanamıyor ve bir şekilde tarihini kaçırıyordum. Hatta Türk Gecesi etkinliğine de eski bir tarifimle katılmak zorunda kaldım. Bu ayki etkinliğimiz ise 'Ramazan geldi hoş geldi'. Bu sefer önceden planlarımı yaptım ve bir menü ile karşınızdayım. Yaman Ayşe'm affettin mi beni :).
Sevgili Süheyla'ya da ev sahipliği için teşekkür ediyor ve kolay gelsin diyorum. Tecrübelerine bir sonraki ayda ihtiyacım olacak Süheylacım :)





MENÜ
Yeşil Zeytin Çorbası
Fırında Güveç
Püre
Salata
Hurmalı Kek

Püre ve salata tarifini tabi ki vermeyeceğim, herkesin kendine göre bir tarifi vardır nasıl olsa. Diğer üç tarifi ise sizinle paylaşmak istiyorum çünkü ben denedim ve çok memnun kaldım.

İlk tarifimiz yeşil zeytin çorbası. Tarif Lezzet dergisi Eylül sayısından.

YEŞİL ZEYTİN ÇORBASI
100 gr çekirdeksiz yeşil zeytin (ben 1 konserve fora dilimli yeşil zeytin kullandım)
1 tutam zencefil
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un
1 çay bardağı krema
6 su bardağı sıcak su
Karabiber-tuz
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu

Zeytinleri suda bekletip süzdükten sonra 1 çorba kaşığı yağ, karabiber ve zencefille robotta püre haline gelene dek çekin. Kalan zeytinyağında unu kavurun. Sıcak suyu ilave edin ve sürekli karıştırarak kaynatın. Zeytin püresini de ekleyip kısık ateşte 15 dk daha pişirin. Servis etmeden hemen önce çırptığınız kremayı da ilave edin ve karıştırın. Kıyılmış dereotu ile süsleyip servis yapın.
------


İkinci tarifimiz olan fırında güveç benim ilk denemem. Gerçekten basit ve çok da lezzetli oldu. 2 kişi için veriyorum tarifi. Fırın kabımın büyüklüğünü fotoğraftan tahmin edersiniz sanırım.


FIRINDA GÜVEÇ
2 parça bonfile (kuş başı doğrayın)
1 patlıcan
2-3 çarliston biber
2 domates
arpacık soğan, sarımsak


Patlıcan hariç diğer malzemeleri yağ, tuz, karabiber ile harmanlayıp buzdolabında yarım saat dinlendirin. Bu arada da patlıcanı soyup tuzlu suda bekletin. Dolaptan çıkartdığınız malzemelere sıktığınız patlıcanı doğrayıp ilave edin ve tekrar harmanlayın. Fırınızı 200dereceye ısıtın. Fırın kaplarına malzemeyi boşaltın, yarısına kadar su doldurun ve üstünü aluminyum folyo ile kapatıp fırına verin, 45 dakika pişirin. Yanında püre ile servis edebilirsiniz.
------


Tatlı tarifimiz de Nathalie Stoyanof'un Beyaz Mutfak kitabından hurmalı kek:


HURMALI KEK
250 gr doğranmış hurma
300 ml kaynamış su
115 gr margarin
1 su bardağı (175gr) toz şeker
3 adet yumurta
1 çay kaşığı vanilya
2 su bardağı (225gr) un
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karbonat

Sosu için:
1 kahve fincanı + 1 yemek kaşığı kahverengi şeker
60 ml süt kreması
50 gr margarin

Doğranmış hurmayı kaynar suyun içine koyup 2-3 saat bekletin. Bir kapta margarin, toz şeker ve vanilyayı 30sn çırpın. İçine yumurtaları birer birer ilave ederek çırpmaya devam edin. Başka bir kapta un, tarçın ve karbonatı karıştırın. Tarçınlı karışımı vanilyalı karışıma ilave edin ve son olarak hurmaları da suları ile birlikte ilave edip 1 dakika karıştırın. Kek kalıbına döktüğünüz karışımı 180 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirin.

Bu arada tüm sos malzemesini karıştırıp 3 dakika kaynatarak sos yapın.
Fırından keki çıkartın ve ısıyı 80 dereceye düşürün. Çıkardığınız kekin her tarafına eşit gelecek şekilde sosu yayın. Keki fırında 5 dakika daha pişirin ve soğumaya bırakın. Süslemek için kekin göbek kısmına üç hurma yerleştirebilirsiniz.

Herkese afiyet olsun. Hayırlı Ramazanlar.

06 Eylül 2007

Kielbasa - Polonya Köftesi


Bugünkü yemeğimizin adı Kielbasa. Polonyada bayram ve düğünlerde yapılan bir yemek. Cumartesi günü davetlimiz olan sevgili arkadaşım Pelin ile birlikte pişirdik. O da iş yerinden Polonyalı bir arkadaşından öğrenmiş tarifi. Biz çok beğendik sizinle de paylaşmak istedim.

Pelin doğduğu günden beri tanıdığım (o zaman ben 1 yaşındaydım), ailelerimizin de çok yakın görüştüğü bir arkadaşım. Bizim düğünden beri bir türlü denk getirip de görüşememiştik. Meğer Pelin'de ne cevherler varmış. Bir sürü kursa gitmiş son 3 senede: pasta, makarna, ekmek, çikolata, vs. Cok özendim vallahi. Bir sonraki kursunda ben de peşine takılacağım.
Tarifimize gecelim:
-- 500 gr az yağlı kıyma
-- 2 orta boy patates
-- 2 havuç
-- 1 orta boy soğan
-- Maydanoz
-- 1 yumurta
-- 1 tatlı kaşığı şeker
-- Tuz-karabiber-kimyon (ve dilediğiniz her türlü baharat)

Patates ve havucu iyice haşlayın ve rendeleyin. Diğer tüm malzeme ile yoğurun ve buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Eğer köfteniz cıvık olduysa biraz un ilave edebilirsiniz.
Dinlenmenin ardından dereotu, maydanoz ve taze soğan kıyın ve hazır bekletin. Yağladığınız borcama (ben kare borcam kullandım) kıyma harcının yarısını düzgün şekilde yayın. Üzerini elinizle az miktarda yağlayın. Dereotu-maydanoz-taze soğan karışımını yayın ve kalan kıyma harcını da düzgünce yerleştirin. En üstünü yine yağlayin.

230-240 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirin.

Köfteniz pişerken 4 orta boy domatesi rendeleyin. İçine biraz salça ya da domates suyu, 100ml krema, tuz, karabiber ve ince kıyılmış biberiye ekleyin. Pişirin. Köfteyi servis yaparken üzerine bu sostan dökün. Ayrıca bu köfte yemeğinin ilaveten hardallı sosu varmış. Onun da tarifi şöyle:

-- 3 çorba kaşığı hardal
-- 3 çorba kaşığı süzme yoğurt
-- 5 çorba kaşığı ılık su
-- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
-- 1 çay kaşığı zencefil
-- tuz, karabiber hepsini ısıtılmış metal bir kasede karıştırın. Bunun için sıcak suya oturtulmuş kase kullanabilirsiniz. 5 dakika karıştırın. Domates sosla birlikte servis edin.

Kielbasa'yı domates sossuz yaparsanız - ki onlarda domates epey lüks olduğu için salça kullaniliyormuş zaten -yanında haşlanmış lahana ile servis ediliyormuş.
Püre ile birlikte servis ederek şık bir tabak oluşturabilirsiniz. Biz közlenmiş enginar ile yedik ki biraz daha rejimsel olsun :)

12 Temmuz 2007

Saklı Lezzet - Milföy, antrikot ve mantarın mükemmel uyumu





Öncelikle bir teşekkür...





Sevgili Papatya bana önceden bir gazetenin verdiği çocuk tarifleri ekini yolladı. Oyalama Kağıdı'ndaki tariflerime katkısından dolayı ona çok teşekkür ediyor ve öpücüklere boğuyorum. Bu yemek senin için canımmm..






Dün akşam sanırım deliliğim üstümdeydi :). Saat 8.00 itibariyle marketteydim ve 9.00 itibariyle de yemeği hazırlamaya başlamıştım. Antrikotu düdüklüde pişirmeme rağmen 20 dakikada tam pişmesi ve tarifi ilk kez uyguluyor olmamdan dolayı tam herşey hazırken mantarı da sote etmem gerektiğini farketmemle birlikte sofraya oturmamız 11.00'i buldu. Biz de gecenin o saati yemek yiyen bize deli demesinler diye balkonun ışığını yakmadan inek mumlarımız eşliğinde yemek yedik. Zahmete değmedi mi? DEĞDİ. Neyseki yorulduğumu farketmiyorum. Hatta üstüne bir de oturup kurabiye yapacaktım ama kociş 'hey dur bakalım' dedi ve kendime geldim :))

Bu yemeği ilk kez teyzemde yemiştim. Sonraki her gidişimde menüde istediklerim arasında vazgeçilmezlerden oldu. Harika bir tat. Bakmayın benim anlatışıma yapımı da hiç zor değil. Tarifi aşağıda veriyorum. Teyzoşcuğum senin de ellerine sağlık...

Malzemeler:
1kg antrikot (dilimlenmiş)
400 gr mantar
1.5 paket Bahçıvan dil peyniri
0.5 paket Bahçıvan taze kaşar (küçük paket olan)
4 yaprak milföy
Karabiber - tuz
3 domates
3 çarliston biber (ya da 1 kuru soğan)
1 yumurta sarısı


Yapılışı:
Kare borcamınızı yağlayıp kenara alın.
Düdüklünüzün tabanına az yağ dökün. İlk sıra antrikot dilimlerini dizin. Domatesleri rendeleyin. Biberleri iri iri doğrayın (dilerseniz biber yerine kuru soğan da koyabilirsiniz). Etlerin üzerine domates-biber karışımının yarısını yayın. İkinci sıra antrikotları dizin ve domates-biberin kalanını ekleyin. Tuz ve karabiber ekin. Düdük çıktıktan sonra 15-20 dakika pişirin.
Bu esnada da doğradığınız mantarları az yağda sulanıp suyunu çekene kadar sote edin.

Malzemelerden temizlediğiniz etleri borcama alın ve didikleyin. Üzerine etin suyundan süzerek yarım çay bardağı kadar gezdirin. Yaydığınız didiklenmiş etin üzerine sotelenmiş mantarları yayın. Üzerine rendelenmiş dil ve kaşar peynirini ekleyin. Son olarak birleştirip yoğurarak yumru yaptığınız 4 milföy hamurunu borcamınız büyüklüğünde açın ve tüm malzemenin üzerine yerleştirip, üstüne yumurta sarısı sürün. 190 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Artan et suyu-domates ve biber ile de şehriyeli lezzetli bir çorba yapabilirsiniz.

Afiyet olsun

25 Haziran 2007

Flipin Usulü Pansit


Biliyorsunuz bu web sayfasının en büyük destekçisi güzel tarifleri ve bana mutfakta olan yardımlarıyla sevgili GÖKÇE. Önceden de birlikte hazırladığımız yılbaşı soframız, beraber ekmek yapımımız ve Gökçe'nin tarifi olan hamsili pilav ile sizlerle tanıştırmıştım onu.
Bir gün umarım beraber yemek, pasta kurslarına gideceğiz ve belki de nihai hayalimize birlikte ulaşacağız. Henüz erken...


Haziran başında Gökçeciğimin kocişi onu doğumgünü hediyesi olarak Beldibi Rixos Otel'e tatile götürdü. Tabi ki canım arkadaşım bu tatilde de boş durmayıp beni ve sitemi de düşünerek beğendiği bir tarifi, şef ile bir saatlik bir sohbetten sonra yazmış. Tabi ki kocişinin bu konudaki yorumu bizde kalsın :))

Şefimiz: Murat Onur. Beldibi Rixos alakartlar şefi.
Tarifimiz: Flipin Usulü Pansit

Pirinç makarnası ve susam yağını uzakdoğu ürünleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz.

Flipin Usulü Pansit

Malzemeler:
- Pirinç Makarnası (Rice Sticks)
- California Biberi(Sarı Biber)
- Kapya Biberi (Kırmızı Biber)
- Dolmalık Yeşil Biber
- Tavuk Göğsü (Julyen Usulü Doğranmış)
- Susam Yağı
- Soya Sos
- Taze Zencefil
- Susam

Hazırlanışı:
Prinç Makarnalarını iki-üç çorba kaşığı susum yağı ve iki-üç çorba kaşığı soya sosu ile birlikte, üzerine eklediğiniz kaynar suda bekletiniz.
Tavuk göğsünü ve biberleri julyen usulü doğrayınız ve çok az yağ ile önce tavuğu sonrada biberleri ekleyerek (harlı-yüksek ateşte) soteleyiniz. Biberleriniz çok az ölünce altını kısarak soya-susam yağında bekleyen makarnalarınızı ekleyiniz. Ardından damak zevkinize göre biraz daha susam yağı ve soya sos ekleyip bir kaç kez karıştırdıktan sonra altını kapatınız. En son olaraka taze zencefilden cok az bir miktar rendeleyiniz yahut var ise toz olanından çok az üstüne serpiniz ve yine zevkinize uygun miktarda susam tanelerini de ekleyerek servis yapınız.

19 Haziran 2007

Soslu kanat ve Domates suyu yapmak

Geçenlerde bir Pazar günü balkonda yalandan mangal keyfi yaptık :). Neden yalandan derseniz gerçek mangal kullanmadık da ondan. Kumtel'in ızgarasının altına su koyulması sayesinde duman çıkarmayan elektrikli ızgarası ile balkonda tavuk kanat keyfini tattık. Somon balığından sonra ne zamandır ikinci içimde kalan da buydu. Yüksek lisansım sırasında Amerika'dayken soslu tavuk kanadın müptelası oldum . Türk arkadaşlarımın da kışkırtmasıyla her Çarşamba indirimli olarak Otto's Pub'da tavuk kanat yerdik (buffalo chicken fingers). Kanatlar özel acılı sosunda yanında da blue cheese sosu ve kereviz sapıyla servis edilirdi. Kola da sınırsızdı. Ordan çıkınca da çilekli cheesecake yemeye giderdik. Amerika tam bir tüketim toplumu ve bu şekilde yemeye devam ederek de kilo almamak imkansız. Ben de bir miktar kilo depolayıp dönmüştüm zaten o dönem :) Aşağıdaki de Otto's tavuk kanatlar.

Bir ay kadar önce benim tavuk kanat aşkım kabarınca ve Otto's gibi güzel yapmaya niyetlenince, internetten sos tarifleri araştırmaya başladım. En sonunda birkaç sos tarifine ulaştım ve kendime göre revize ederek size sunuyorum. Bu tarife başlamadan önce de size annemin her sene yaptığı ve bütün kış yemeklerde kullandığımız biraz zahmetli ama basit domates suyu tarifini vermek istiyorum. Belki de çoğunuz yapıyorsunuz ama bilmeyenlere çok faydası olacaktır. Birkaç arkadaşımdan bunun yumurta hariç tüm menemen malzemelerini pişirerek de yaptıklarını duydum. Sonrasında içine sadece yumurta kırarak menemenlerini kolayca hazırlıyorlarmış. Vereceğim tarif ise, içi genelde kof çıkan kış domateslerinden hormon almak yerine kullanılabilecek güzel yaz domateslerinden hazırlanmış ve salçaya gerek bırakmayan domates suyu:

2-3 kg domatesi rendeleyip bir tencereye boşaltıyorsunuz. 1-2 tatlı kaşığı tuz ve biraz zeytinyağı ilave edip pişiriyorsunuz. 15 dakika kadar kaynadıktan sonra içine 1 avuç küçük acı biber atıyorsunuz. Suyunu tam çekmeyecek kadar pişirmeye devam ediyorsunuz. Daha sonra ılınınca kavanozlara boşaltıp üzerine havayla temasını kesecek kadar zeytinyağı koyuyorsunuz ve buzdolabına kaldırıyorsunuz.

Tavuk kanat için sos tarifi de şu şekilde:
1,5 su bardağı acılı domates suyu
2/3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı becel (eritilmiş)


Kereviz sapını almayı unutmuşum :) ama blue cheese sos ile kanatları afiyetle yedik.

Not: Geçtiğimiz Cumartesi de Mügeciğimin tavsiyesi üzerine sevgili Yasemin'in eşinin özel terbiye soslarından biberli zeytinyağ terbiyesini denedik. Menude yine tavuk kanat ve bonfile et vardı. İkisine de sos çok yakıştı. Benimkine göre daha az kıvamlı bir sos isterseniz tavsiye edilir. Teşekkürler sevgili Müge ve Yasemin.