Posts tonen met het label Hoornaar. Alle posts tonen
Posts tonen met het label Hoornaar. Alle posts tonen

woensdag 23 september 2020

Grauwe vliegenvanger, ganzen, groenpootruiter ... en meer

 

De meteorologische Herfst is weer ingetreden, en de vruchten hangen weer aan de bomen en struiken. Bladeren verkleuren en paddenstoelen schieten weer uit de grond. Met de aangekondigde regen (die hoognodig is) zullen er wel snel meer te zien zijn. Mentaal ben ik daar nog niet aan toe omdat de temperaturen hier nog steeds zomers zijn. Komende dagen gaat dan veranderen misschien dat dat helpt. 

Jullie bedankt weer voor jullie reacties op mijn vorige blog betreffende mijn dilemma. Het is leuk te lezen hoe sommigen van jullie hier mee omgaan en ook bedankt voor de tips. Ik neem het allemaal mee in mijn overwegingen zonder echt veel concessies te doen. Het is tenslotte een soort archief voor mij. 

Zoals ik al schreef waren de laatste dagen nog prachtig, ze noemen het ook wel "Indian Summer", de temperaturen waren gisteren nog zo'n 28 graden. De nachten zijn gelukkig al stukken koeler, goed om te slapen. De eerdere zonsondergang en de kleuren die dat in de natuur geeft is uitzonderlijk mooi. In Zweden verzamelen de kraanvogels zich weer dus als de wind gunstig staat, NO, dan is er grote kans dat ze in onze regio overkomen. Dat zou weer geweldig zijn. 

Het vernieuwde Blogger: jammer dat je de eerste foto in een post niet meer te zien krijgt in de lijst van blogs die ik/men volgt. Zijn degenen waar nog wel een foto te zien is nog niet overgestapt naar het nieuwere Blogger? Bij het plaatsen van foto's in een post kan men nu de foto het gewenste formaat geven door aan de hoeken of boven of onderkant te trekken. Ik vond het oude systeem klein, groter, grootst handiger. Het nieuwe systeem vergt veel tijd. Als het gaat om foto's groter te zien kun je dat altijd in de Lightbox. Als die tenminste nog werkt, wat bij sommige bloggers niet het geval is. 

Grauwe vliegenvanger Muscicapa striata kwam aangevlogen en ging op nog geen vijf meter van mij op het prikkeldraad zitten en ving met een duik in het gras deze langpootmug. Roosteren, waterwingebied. 






Groenpootruiter Tringa nebularia



Paardenbijter Aeshna mixta Het is echt de tijd van deze libellen. Waar ik ook kom zie ik ze in vele getalen. Gelukkig maar want het zijn prachtige insecten. Deze is gefotografeerd in De Doort. 


De blauwe reiger Ardea cinerea rust even uit van het sluipend zoeken naar een visje. De Luysen, Bree.



Bij de Molenplas in een elektriciteitsmast een zwerm spreeuwen. Ik hoop dat de zwerm wat groter wordt om tegen de schemer een spektakel te kunnen waarnemen als ze allemaal op de vleugels gaan. 


Groenpootruiter Tringa nebularia


Ze zijn met zijn twee, een oudervogel en juveniel. Ook in hun gezelschap was een zwarte ruiter te zien. Helaas te ver weg om een redelijke foto van te kunnen maken. 


In de buurt van de Tungelroyse beek vlakbij de theetuin, staat een bouwval met een gigantische perenboom. Deze was overladen met peren waar een gedeelte al op de grond gevallen was. Vlinders, en andere insecten wisten daar wel raad mee zoals deze hoornaar Vespa crabro.



Bij de Kwegt kon ik dit tafereel vastleggen. Ik was er nog maar net en hop een ijsvogel Alcedo athis nam plaats op de overhangende tak om vandaar te duiken. Een lekker visje was zijn deel. 



Deze onderstaande foto's van het ijsvogeltje zijn gemaakt in De Luysen, Bree. De tak mag dan storend zijn op de foto maar het is wel de tak waarvan er gedoken werd. 




Zo ook is deze onderstaande foto in De Luysen genomen van een stel grote zilverreigers Ardea alba die een onderonsje hadden. 


Grauwe ganzen Anser anser komen na foerageren weer richting De Luysen om te overnachten. Een mooi gezicht zoals ze in formatie vliegen en tegelijk een mooi oefenmoment om vogels in vlucht te fotograferen. 




Dit was het weer voor deze keer. Bedankt nogmaals voor jullie belangstelling en reacties. Ik ga de kraanvogels afwachten ...

vrijdag 31 mei 2019

De Luysen, Kettingdijk


Waarnemingen van 24 mei 

Zet je neer op een van de banken bij de Luysmolen aan de A-beek en alles komt langs in het voorjaar. Die oude fruitbomen die er staan met hun holtes en gaten en rijper wordend fruit langs een stromende beek doen wonderen voor vogels en insecten. Spechten, lijsters en de gele- en witte kwikstaart zijn er allemaal te zien. Deze beek is bekend voor het groot aantal weidebeekjuffers. In de zomer weet je niet waar je kijken moet. Nu waren er al een aantal te bewonderen. Eendagsvliegen een mooi fenomeen. Ook die kunnen fotograferen. Als de kersen dadelijk rijp zijn is het helemaal leuk vertoeven om de snoepers te bekijken. Daarna door naar De Luysen om te kijken of er wat moois vanuit een van de kijkhutten te zien is. Een koppel futen hebben eieren en zijn druk met broeden. Meeuwen zijn er in grote getalen aanwezig en slepen met nestmateriaal. Ze hebben nu ook de eilandjes voor de hut ingenomen en naar mijn idee daarmee veel vogels weggejaagd. Heel even nam het ijsvogeltje plaats op een van de geplaatste stokken. Vissen deed hij niet, alleen even rusten. In de verte hoor je regelmatig de roerdomp. Het werd me te benauwd in de hut. Dus nu maar op weg naar de Kettingdijk. Ik ben er nog maar 10 minuten en zie daar een grote witte vogel aan komen vliegen. Een lepelaar die op zijn gemak eens flink ging foerageren. Al etend kwam hij steeds dichterbij waardoor ik diverse foto's heb kunnen maken. Verder was het stil op de kleine vogeltjes na die van zich lieten horen maar zich niet lieten zien. Dan plots zie ik uit de bosjes een reebok aan komen lopen. Wadend door het lage water liep hij naar de overkant om daar weer in het hoge gras te verdwijnen. De reebok was nog steeds in de rui. Te zien aan de lichtere delen van zijn vacht. Ook hier zijn de libellen schaars. Maar heb er toch nog wel een paar kunnen fotograferen. 

Grote Bonte specht Dendrocopos major


Citroenvlinder Gonepterryx rhamni


Eendagsvlieg Ephemeroptera


Lis Iris germanica        gedumpt in een greppel maar mooi tot bloei gekomen.
  

Gele kwikstaart Motacilla flava


Gele lis Iris pseudacorus


Hoornaar Vespa crabro


IJsvogel Alcedo atthis


Lepelaar Platalea leucorodia









???


Dagkoekoeksbloem Silene dioica


Ree bok Cervus capreolus



Valeriaan Valeriana


Weidebeekjuffer Calopteryx splendens