Se afișează postările cu eticheta bune de cioplit. Afișați toate postările
Se afișează postările cu eticheta bune de cioplit. Afișați toate postările

duminică, 10 ianuarie 2010

scule, nu utilaje

Orice cutit e mai bun decat nici un cutit.

Dar un cutit bun e mult mai bun decat orice cutit.
Pentru cioplit folosesc cutite medii si mici. Cutitele medii sunt toate cutite scandinave, nu mai incape in discutie eficienta lor la lucrul cu lemnul.
Cele mici (cu lama scurta) si ele majoritatea sunt scandinave, exceptie facand unele speciale pe care mi le fabric singur, ele sunt destinate pentru obtinerea detaliilor.
Pe langa cutite, este nevoie de cel putin un topor bun, dar doua cu dimensiuni diferite ar si si mai bine sa ai.
La fel ca si la cutite, si la topor se aplica acelasi lucru, un topor bun face mult mai bine treaba decat un topor(stiti voi de care). Pentru cioplit ai nevoie ca toporul sa fie foarte bine ascutit , sa nu aiba lama groasa (alea-s bune la despicat) si coada sa nu fie lunga.

Toporul face treaba cea mai grea, binenteles, inafara de fierastrau, ...

Fierastraul face treaba cu busteanul, el separa lemnul de copac. Fie ca este un fierastrau mic pliant sau doar o panza careia ii faci cadru la padure, clar trebuie sa fie confectionate din otel dur, sa aiba dintii bine ascutiti si corect impartiti. Deci daca inainte sa incepi sa cioplesti, nu sti sa-ti intretii sculele, sa ascuti corect cutitul, toporul fierastraul, sa faci cadru, sa schimbi cozi, manere, etc, ... nu faci treaba.
La fel e si cu lemnul trebuie sa inveti esentele, sa sri cum sa abordezi fibra.


Mai e nevoie si de cutite cu lama curba, cutite ,,carlig", dalti drepte si concave, ciocan din lemn , cutitoaie si tot felul de alte scule si dispozitive (confectionate din lemn, avand diferite forme) pentru fixarea hartiei abrazive, pentru a lucra eficient. Pentru gaurire folosesc tije din otel,fixate intr-un maner din lemn, avand diferite grosimi si lungimi, pe care le inrosesc la flacara si cu rabdare ard lemn pana trece in partea cealalta.

Pentru finisari folosesc tot felul de hartii abrazive de diferite granulatii, ...

De cele mai multe ori fierb canile si lingurile in apa cu sare. Nu le dau cu alt tip de ulei decat cel pe care-l folosim la gatit (prefer de masline sau porumb). Procedez astfel, deoarece cei ce achizitioneaza aceste linguri vor proceda la fel, ... din cand in cand il pot unge cu putin ulei. Nu multi au ulei mineral, si intre noi fie vorba nici nu ai nevoie. Si daca nu dai lingura cu ulei, tot nu se degradeaza. Eu le dau de obicei dupa ce le fac, pentru ca urmeaza sa le pun la pastrat o vreme.
Pe langa astea, am si pietrele de ascutit, pieile si suporturi din lemn pe care fixez hartia abraziva.