Es mostren els missatges amb l'etiqueta de comentaris parc de les planes. Mostrar tots els missatges
Es mostren els missatges amb l'etiqueta de comentaris parc de les planes. Mostrar tots els missatges

diumenge, 17 de desembre del 2023

Tercera cita de gaig (Garrulus glandarius) a L'Hospitalet de Llobregat

 

Gaig, 17.12.2023 © Ricard Gutiérrez (amb smartphone)

 

El 17.12.2023, en un recorregut d'una hora i 1,46 km pel parc de les Planes, a L'Hospitalet de Llobregat (llistat d'eBird amb les 26 espècies detectades aquí) es va observar un gaig (Garrulus glandarius) en  l'extrem sud del parc, tocant a les vies del tren de RENFE.

Es tracta de la tercera cita registrada a la ciutat, després de les dues, també pròpies, esmentades al post anterior del blog que es preguntava si el  gaig colonitzaria els espais verds de la ciutat (teniu l'enllaç aquí).

En clares dates hivernals, com les anteriors (malgrat la de març comença a ser tardana), es tracta, de moment, d'ocells exploradors que han de suportar les garses (Pica pica) locals a les que no les fa gaire gràcia el seu parent còrvid si atenem l'atenció que també rebia aquest exemplar observat en pins blancs (Pinus halepensis) de la zona. 

La relativa abundància de mosquiters comuns (Phylloscopus collybita) i altres passeriformes forestals detectats durant la sortida i cens del dia 17.12.2023 fa pensar un un desplaçament de tota aquesta fauna cap a espais relativament més càlids com els d'entorns urbans on cercar aliment en els mesos més freds.

I és que d'ocells n'hi ha a tot arreu, només cal fixar-s'hi i entendre el que ens volen dir o el que significa la seva abundància. O absència.


Gaig, 17.12.2023 © Ricard Gutiérrez (amb smartphone)




dissabte, 19 de març del 2022

Colonitzarà el gaig els espais arbrats de L'Hospitalet?

Gaig, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 19.3.2022 (R.Gutiérrez)

 

Fins el 2021 el gaig no havia estat citat mai a la ciutat, com tampoc aparentment ho ha estat a alguns municipis veïns en tractar-se d'una espècie força forestal.

El 17 de novembre de 2021 es va observar un gaig (Garrulus glandarius) al Parc de les Planes de L’Hospitalet (Ricard Gutiérrez, llistat d’eBird aquí )

Es tractava de la primera cita coneguda per a l’espècie a la ciutat d’aquest córvid àmpliament distribuït a Catalunya però que evita deltes i algunes zones amb poc arbrat com la plana de Lleida (vegeu mapa de les cites existents al portal ornitho.cat fins 19.3.2022, n=90337 observacions).

 

Observacions de gaig a Catalunya fins el 19.3.2022 (ornitho.cat)

La sorpresa va ser tornar a observar l’espècie en el mateix parc el dia 19.3.2022 (Ricard Gutiérrez, llistats a ornitho.cat i eBird aquí ). En els dos casos es tractava d’un exemplar solitari, en l’observació de març de 2022 empaitat per garses probablement territorials. Es va poder obtenir una imatge testimonial amb la càmera del mòbil (figures) on s’aprecia com s’arriba a camuflar l’ocell contra el tronc dels pins del parc.

 

Gaig, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 19.3.2022 (R.Gutiérrez)

 

Està el gaig en expansió?

 

La població global catalana d’aquesta espècie de còrvid forestal sembla experimentar un descens moderat tant a l’hivern (--1% anual) com a la temporada de cria (-1% anual), dades del SIOC . No obstant això mentre que les cites recollides al portal ornitho.cat són regulars en els darrers dotze anys, amb un màxim entre 2014 i 2015 (figura) , és justament en aquesta època quan es comença a citar a Montjuïc, una localitat on no era present (figura).

Observacions de gaig al municipi de Barcelona (ornitho.cat)

Observacions de gaig a Montjuïc, Barcelona (ornitho.cat)


 

De fet, l’atles dels ocells nidificants a Barcelona 2012-2014 només dona una parella reproductora fora de Collserola al Palau Reial, a la Diagonal, a relativa poca distància del terme municipal de L’Hospitalet.

Si aquest exemplar, suposant que sigui el mateix, és un individu explorador o bé és el primer d’una eventual colonització dels espais arbrats del municipi és quelcom que les observacions futures i el registre de les mateixes a les plataformes de ciència ciutadana ens dirà.

dimarts, 28 d’abril del 2020

Noves espècies d'ocells a L'Hospitalet de Llobregat durant el confinament del COVID19

No tot han de ser males notícies. El fet de passar més temps a casa i mirar pels balcons i finestres arran de les mesures per combatre la pandèmia del Covid19 ha produït un petit efecte positiu: afegir-hi espècies al catàleg de la fauna de L'Hospitalet de Llobregat.

Fins el 28.4.2020 el nombre d'espècies noves mai citades prèviament és de tres:

  • Gamarús Strix aluco [Cárabo]

La nit del 12 d'abril de 2020 es va escoltar des de Sant Josep un breument cap a la zona del cementiri-Parc de les Planes (Ricard Gutiérrez). S'ha escoltat altres nits sense èxit.

Strix aluco © Jos Zwarts / Wikimedia commons

Mapa d'abundància del Gamarús a Catalunya
(Atles dels ocells nidificants 1999-2002). Font: SIOC
El gamarús (veieu informació de l'espècie al servidor del SIOC), és un rapinyaire nocturn de mida mitjana-gran i que es abundant a la Catalunya vella, particularment a les zones de muntanya per bé que presenta importants zones de distribució a les zones meridionals (Prades, Montsant, Els Ports) i litorals (serralada litoral, incloent-hi Garraf-Ordal i Collserola).

 Justament un exemplar procedent de Collserola serà probablement el que es detectés el dia 12.4. La manca de soroll nocturn dels dies de confinament i la pràctica absència de persones al carrer en un indret tan poblat com l'Hospitalet hauria afavorit per un costat escoltar-lo i per l'altre que un gamarús s'aventurés Collserola avall cap el parc de les Planes a la cerca d'alguna presa. El fet de no haver-lo tornat a sentir reclamar, malgrat algunes escoltes nocturnes efectuades, parlaria d'un fet potser puntual, relacionat amb una incursió de caràcter tròfic, a la cerca d'aliment.



  • Papamosques de collar Ficedula albicollis [Papamoscas collarino]
Entre el 21-22 d'abril de 2020 es va veure un mascle de papamosques de collar al Gornal (Ramon Homs).

Del 20-23.4.2020 es va registrar una entrada de papamosques de collar a Catalunya. Un mínim de 19 exemplars (vegeu la plana d'abril de RarebirdsCat per a una revisió amb fotografies) van ser detectats a comarques litorals entre el Baix Llobregat i l'Alt Empordà després que un temporal de llevant escombrés el país els dies anteriors, coincidint amb la migració d'aquesta espècie cap al centre i nord d'Europa. Aquests papamosques, que migren més cap a Itàlia i l'est, van ser arrossegats cap a Catalunya pels vents de llevant i un dels primers va ser detectat a L'Hospitalet, a una zona arbrada del Gornal, on va restar els dies 21 i 22 d'abril, esdevenint la primera observació d'aquesta raresa a la ciutat.

© Ramon Homs, 22.4.2020

  •   Capó reial Plegadis falcinellus [Morito]
El dia 28.4 J. David Muñoz observa, des de casa seva a El Prat de Llobregat, com un grup de 39 exemplars creua el riu i passa damunt  Bellvitge direcció nord.

Malgrat és una espècie, en expansió, que gairebé només és present al Delta de l'Ebre a Catalunya, els darrers mesos es registren grups d'algunes desenes al delta del Llobregat. Així, l'abril de 2020, el blog de novetats ornitològiques del Llobregat en registrava 17 a cal Nani, El Prat o 13 a Can Dimoni, Sant  Boi de Llobregat i  el març de 2020 havien arribat a 51 a les Filipines, a Viladecans. És possible que el grup observat, en vol directe cap el nord, bé formi part d'aquest contingent del Llobregat o que fins i tot sigui un grup procedent del sud, de l'Ebre o més enllà, en moviment dispersiu cap altres zones com podrien ser els Aiguamolls de l'Empordà.

© J.David Muñoz @J_David_Munoz a twitter

Tres noves addicions a nivell específic que se sumen a la també nova cita de la subespècie balear del capsigrany Lanius senator badius també observada a El Gornal i de la qual teniu més dades a la plana d'abril 2020 de la web Rarebirds.cat. Veurem què més ens proporciona des del punt de vista faunístic ens aquest confinament del covid19.



dissabte, 30 de setembre del 2017

L’Hospitalet ja no és per als ocells


Periparus ater. Parc de les Planes, 30.9.2017



Dia de reflexions. En plural. Visita matinera al parc de les Planes, que feia temps que no hi anava. A veure si hi havia algun ocell migratori. Dos espècies migratòries sí. Un mastegatatxes i un mosquiter de passa. La resta, les espècies sedentàries o alguna hivernant. Els grups de cotorres, alguna tórtora turca, un parell de tudons molt espantats per tot. Unes garses pels arbres i uns pocs, molt pocs, ocellets pels arbres. El llistat el teniu a eBird. Tot difícil de veure, de gaudir. Perquè de silenci, simplement, no n’hi havia.

Camions i vehicles per la part alta. Mes gossos que persones, la majoria fora del recinte –ampliat- que els han fet a la part alta del Parc, amb font inclosa. Jocs esportius reglats (al camp de la Florida) i espontanis (a la pista de bàsquet reconvertida en camp de futbol sala internacional). Fins i tot un botellón matiner amb ràdio d’aquelles dels anys vuitanta –la de piles que deu gastar- i el que semblaven indigents de països de l’Est (per la parla), acampats –sí, amb una tenda igloo-, al mig del parc. Difícil era veure ocells, certament. Em comentava un veí fa poc que, anant a córrer –el que determinat segment de la població anomena ‘running’- va ser víctima d’un intent de robatori que va evitar justament això, corrent. El parc de les Planes es degrada. I molt. Ja no s’hi pot anar a segons quines hores. Sembla que tornem a l’època dels kinkis, ara versió global. 

Entre tant de soroll algun ocell, com la mallerenga petita de la foto de dalt. Sembla que s’ho miri com dient, ‘què passa aquí? I jo també m’ho pregunto. Resistiu, si us plau. Aquest parc va sortir a la meva guia Quan i on veure ocells a Catalunya, tant en les versions catalanes i castellana com a la internacional. Ara potser m'ho pensaria abans de recomanar-ne obertament la visita.

Són conegudes les voluntats poc amistoses del consistori de la ciutat vers la conservació del que ens queda de zona agrícola i natural a la marina de la ciutat. Com a mínim, senyores i senyors, vetllin pels pocs, poquíssims, parcs urbans que tenim. Si no ho fan pels ocells,  mirin de fer-ho per les persones.


Upupa epops Parc de les Planes, 30.9.2017
Regulus ignicapilla Parc de les Planes, 30.9.2017

Cyanistes caeruleus Parc de les Planes, 30.9.2017

Phylloscopus trochilus. Parc de les Planes, 30.9.2017

Columba palumbus. Parc de les Planes, 30.9.2017

dissabte, 12 de desembre del 2015

Reietons i ocells de bosc al Parc de les Planes

La temporada hivernal de 2015-2015 està essent bona en latituds costaneres per a la hivernada del reietó (Regulus regulus), l'ocell més petit l'Europa (vegeu més informació sobre el reietó al SIOC).  El matí del 12.12.2015 en una visita parcial al parc de les Planes es van censar un mínim d'11 exemplars, xifra molt elevada i significativa del que realment pot haver-hi a la nostra àrea.

La visita va produir també un conjunt d'observacions d'ocells forestals com totes les mallerengues comunes a la ciutat i també altres hivernants com ara el mosquiter comú. Interessants van ser les associacions entre reietons, alguns escassos (en comparació) bruels, el raspinell comú i la mallerenga petita, davant l'atenta vigilància del pit-roig, territorial fins i tot en aquesta època.

Tot i que la visita al parc va ser parcial, el nombre d'ocells forestals hivernants ha augmentat respecte dels darrers mesos. A continuació algunes fotografies d'avui, amb especial atenció al reietó.

Regulus regulus, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez
Certhia brachydactyla, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez
Erithacus rubecula amagat a un pi, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez

Lophophanes cristatus, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez
Cyanistes caeruleus acrobàtic, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez
 
Periparus ater, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez

Phylloscopus collybita, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez

Phylloscopus collybita, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez

Regulus ignicapillus, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez

Regulus regulus, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez

Regulus regulus, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez

Regulus regulus, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez

Regulus regulus, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez

Regulus regulus, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez

Regulus regulus, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez

Regulus regulus, Parc de les Planes, L'Hospitalet de Ll. 12.12.2015 @ Ricard Gutiérrez



LLISTAT

Parc de les Planes
11h35-13h10
 11h35-13h10 
  1. Pinsà comú Fringilla coelebs
  2. Pardal comú  Passer domesticus
  3. ≥2 Estornells vulgars  Sturnus vulgaris
  4. Garses  Pica pica
  5. ≥2 Raspinells comuns  Certhia brachydactyla
  6. Mallerengues carboneres  Parus major
  7. Mallerenga blava  Cyanistes caeruleus
  8. ≥6 Mallerengues petites  Periparus ater
  9. Mallerengues emplomallades  Lophophanes cristatus
  10. ~2 Mallerengues cuallargues  Aegithalos caudatus
  11. ≥4 Bruels  Regulus ignicapillus
  12. ≥11 Reietons  Regulus regulus
  13. ≥5 Mosquiters comuns  Phylloscopus collybita
  14. Tallarols capnegres  Sylvia melanocephala
  15. Merla  Turdus merula
  16. ≥4 Pit-rojos  Erithacus rubecula
  17. ≥5 Cotorretes de pit gris  Myopsitta monachus
  18. ≥2 Tórtores turques  Streptopelia decaocto
  19. Tudó  Columba palumbus
  20. ≥7 Coloms roquers  Columba livia var. domestica
  21.  Gavians argentats Larus michahellis