Näytetään tekstit, joissa on tunniste sembramänty. Näytä kaikki tekstit
Näytetään tekstit, joissa on tunniste sembramänty. Näytä kaikki tekstit

sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Sembra

Sembralle tein tyvijuurrutusvirityksen vuosi sitten.


Hyttysverkkohäkkyrässä rahkasammalta. Ensi keväänä puran virityksen, ja sitten näkee, oliko siitä mitään hyötyä. Vielä ei ainakaan juuria näy missään.

Lenkuravarttamisella lyhennetyt oksat ovat napanneet, koska lenkura on ohuempi kuin oksan jatko.


Hyvin toimii myös kärkisilmujen poisto. Keväällä tehty, ja nyt oksassa on 4 takasilmua:

perjantai 12. toukokuuta 2017

Sembra

Toinen sembra on kasvanut isossa lammikkoruukussa ja karkeassa  (6-10mm) moler-savessa pari vuotta. Kovasti kiinnosti, että mitä sieltä löytyy. Istutus tuli eteen pakosta, koska ruukun seinät alkoivat hajota. Kaksi vuotta ruukku kesti käytössä, ja se on vähän.



Koko ruukun alempi puolikas oli täynnä juuria, ja vaikkei tuosta kuvasta näy, uuteen kasvuun lähteneitä juurenkärkiä on valtavasti. Kaksi viime kesää on ollut kylmiä ja märkiä, ja tämä kombo tuntui toimivan tällä männyllä, eli ritiläruukku ja karkea maa-aines.

Moler-savi on muuten turhan paljon vettä imevää tavaraa, ruukkuun se on hyvä lisäämään maa-ainekseen jäävän veden määrää. Luulisin että se toimii pitkälti samalla tavalla kuin akadama tässä suhteessa. Juopoille se soveltuu hyvin, eli esim. tuijille, okakuuselle, vaahteroille, mutta vähän vettä kuluttaville se on vaarallista. Esim. männyille olen nyt laittanut kissanhiekkaa noin 20% maa-aineksesta, eniten siksi, että olen tykästynyt siihen, että kastelutarve näkyy. Kissanhiekka menee vaaleaksi kuivuessaan.

Lyhensin muutamaa paksua juurta niin, että niihin jäi vielä reilusti uusia juurenkärkiä. Uudeksi ruukuksi tuli noin 2 litran muoviruukku, mikä on edistystä edelliseen noin 4-5 litran ritiläruukkuun. Saa nyt olla siinä ainakin 2 vuotta.

Tällä oli alunperin suunnitelmana semicascade, jossa runkon ylöpäin kaartuva osa joutaisi pois, ja jostakin noista oikealle kasvavista pikkuoksista tulisi uusi latva.

Sitten on pystykasvuisempi suunnitelma, suunnilleen tuo:



Viherbonsain versio piruuttaan, siinä erona on puun istuttaminen sen verran korkeammalle, että oikealle lähtevät juuret tekisivät mutkan rungon kanssa. Hyvä ajatus.


Viimeiseksi sitten epärelistisin suunnitelma. Olisi hieno liike ja kapenema, mutta aika paljon pitäisi saada kasvua aikaiseksi taakse ja oikealle, jotta se puoli rungosta säilyisi hengissä.


EDIT!

Salo räväytti piirroksen aiheesta. Upea..


Pystysiköhän juuriin saamaan jotenkin lisää massaa, esim halkaisemalla niitä ja levittämällä varovasti. Tämä optio täytyy pitää mielessä.


keskiviikko 31. elokuuta 2016

Sembra

Sembran kasvu on ollut tosi hyvää tänä kesänä, joten innostuin etenemään sen kanssa. Toinen haara lähti, jinitin sen samoin tein.


Jätin jinitettyyn haaraan tyveen useita pikkuoksia, jotka toivottavasti helpottavat puun toipumista.

Semmoinen vika puussa on, että siinä on kolme juurta aika korkealla rungossa.


Tuossa asennossa juuret ovat suurin piirtein vaakasuorassa. Eihän se nyt mikään nebari ole, mutta jotain, ja hyvä asento muutenkin. Hyvä liike lähdössä. Vikahan tuossa asennossa on, että runko tai ainakin hyvin paksut juuret ulottuvat laatikon pohjaan asti. Ei ole siis toivoakaan saada tätä sopivan kokoiseen ruukkuun vähiin aikoihin, ehkei ikinä.

Männyt eivät kestä kahta loukkausta yhden kasvukauden aikana. Ajattelin istuttaa puun uuteen asentoon tosi varovasti ensi keväänä, leikkaamatta juuria yhtään. Samalla voisi ihmetellä josko se menisi hiukan pienempään ruukkuun.

sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Sembran leaderi


Sain vihdoin aikaiseksi kuvan, josta näkyy puun rakenne. Valkoinen tausta, ei se sen vaikeampaa ollut.. Vasemmanpuoleinen suora pötkö kiinnostaa, koska se on puumainen ja siinä on hyvä kapenema. Oikeanpuoleisessa olisi sitten liikettä. Jos istutuskulma olisi vähän tuosta vastapäivään, se voisi olla oikeinkin kiva. Alin oksa vasemmalla saisi silloin lähteä luultavasti.

Rungosta kasvaa aika korkealta juuria, mikä ei käy. Jos oikeanpuoleinen on tuleva leader, vasemmalta saisi ehkä jotain mielenkiintoista kuollutta puuta aikaiseksi.

sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Sembrat

Mäntyopinnoissa testaan kahta sembraa (Pinus cembra). Kumpainenkin tuntuu reagoivan hienosti.

Ensin se jonka edistymistä enempi jännitän:


Vain ihan tyvi on kiinnostava tällä puulla. Mittaahan puulla oli ehkä 60 senttiä, ja siitä noin puolet lähti heti. Männyille ei suositella leikkaamaan kovin paljon kerrallaan. Puu alkoi saman tien tehdä uusia silmuja, myös rungosta. Löysin ohjeen, jossa sanottiin, että yksittäisiä oksia voi katkoa alinta silmua myöten, kunhan jättää die-back -varaa (mitähän se on suomeksi?). Katkoin siis en silmun yläpuolelta, vaan vasta seuraavan haaran/silmun alapuolelta.

Sembra on verkkoruukussa puhtaassa 6-10mm moler-savessa. Muutama juuri on yrittänyt tulla ulos verkosta, mutta vähäistä se on ollut. Kuva toiselta puolelta, jossa näkyy paremmin uutta kasvua:



Kynttilät ovat ihan pieniä, ehkä kymmenen neulasryppään tupsuja. Vihreätä on kaikenkaikkiaan puulla hyvin vähän. Luulen että olisi viisasta, että tekisin tänä vuonna vain yhden toimenpiteen, eli katkaisisin rungosta pätkän pois:


Viiva näyttää mistä haluan rungon poikki, katkaisen sitten 5 senttiä ylempää, seuraavien oksien alapuolelta, niin jää die-back -varaa. Punainen rinkula näyttää yhden mielenkiintoisen silmun. Tämä suunnitelma on jonkinlainen puolivesiputous.


Tässä pykälää hurjempi suunnitelma. Joskus sitten vuosien kuluttua katkaisisin rungon viivaa myöten, ja alaoksasta tulisi uusi runko. Kapenema ja liike olisi aika mieletön. Punainen rinkula näyttää yhden silmun, jolla voisi olla merkitystä tässä suunnitelmassa.

Toinen sembra on saanut vähän hillitymmän kohtelun. Leikkasin siitä pois ehkä puolet kasvusta, ja uutta silmua tulee todella hyvin siihenkin. Tällä puulla on kaksi mahdollista leaderia, joiden kesken en osaa vielä valita. Tämän kesän tavoite voisi olla poistaa lisää kasvua niin että pienet uudet silmut sisäosissa saavat valoa. Jossain vaiheessa täytyy vähän tutkailla tyveä, josko se auttaisi päätöksessä.


Näistä sembroista muuten sellainen huomio, että näillä oli aivan olemattomat juuret ostettaessa kummallakin. Huvittaa oikein, miten hankalan puun maineessa männyt ovat, ja kuinka surutta niitä ammattilaiset kohtelevat. Ensinmainitulla ei ollut yhtään hiusjuurta, toisella oli jonkin verran, mutta erittäin vähän verrattuna yläosan hyvään kasvuun. Puut näyttivät siltä, että niitä on kohdeltu kuten sypressejäkin, eli puu ylös pellosta, vesurilla tms juuret poikki, ja ruukkuun.



perjantai 24. heinäkuuta 2015

Pari sembraa

Tämän kevään ostoksia. Ensimmäinen on Pukinmäen Puutarhaliikkeestä.


Kurjen mallinen... Tyvestä 5-7 senttiä, vähän miten sen nyt katsoo. Ostaessa ajatus oli puolivesiputous, jossa joku noista oikealla alhaalla olevista oksista muodostaisi latvuksen.


Nyt huomasin, että tuo alaoksa vasemmalle tekisi hyvän latvan. Olisi liikettä ja hillitön kapenema. Jotain pientä keloa tuohon oikealle, koska siihen jää iso reikä.

Istutin keväällä lammikkoruukkuun, sellaiseen siivilän tapaiseen viritykseen. Istutusalustana 6-10 mm moler-savi pelkiltään. Lannoituksena Bio-Goldia. Tuntuu toimivan hyvin. Vaikka on ollut sateinen kesä, ja uudelleen istutus oli varmaan melkoinen järkytys, puu on lykännyt uutta kasvua hyvin. Syksyllä pitäisi typistää lisää. Kuinkahan paljon sitä uskaltaa. Onkohan liikaa, jos katkaisee pystyssä olevan rungon suunnilleen tuosta mihin kuva päättyy.

Puulla on kolme runkoa, takana oleva on huonoin, mutta ehkä siitä saisi jotain kasvua taakse.



Toinen on Keravan Muhelavaiselta. Nuori puu, mutta muhkea 6-senttinen runko suunnilleen. Piirsin puuhun pari viivaa näyttämään mahdollista rungon linjaa. Toinenkin mahdollinen runko olisi, mutta se tekee 90 asteen kulman. Riippuu tyvestä kumpi on parempi. Melkein olisi mahdollista päästä shohin-kokoon, ruukkuineen alle 20 senttiin. Rungossa on paljon pieniä oksia, joiden toivon säilyvän. Reipas leikkuu syksyllä myös? Tämä on paremmassa kasvussa kuin tuo edellinen.