Visar inlägg med etikett Kompost. Visa alla inlägg
Visar inlägg med etikett Kompost. Visa alla inlägg

torsdag 27 april 2017

Guldvatten

Bra gödsling när det gäller odling är ju så himla viktigt och jag tycker det är en djungel att hålla reda på. Trots att jag gått de här utbildningarna så är jag ännu inte klok på hur jag ska tänka (särskilt inte när det vi talade om på skolan är yrkesinriktat).
Det jag är helt på det klara med är i alla fall att inget konstgödsel kommer att användas hos mig! Det är inget jag använt tidigare heller, men det beror nog mest på att jag inte gödslat särskilt mycket alls.

Guldvatten


Jordförbättring är jag rätt bra på med bokashi, kobajs och trädgårdskompost. När det gäller bokashin får man ju också finfint lakvatten, men det är vi inte jättebra på att tömma så ofta som man bör.

Förra sommaren gick vi all in när det gäller guldvattnet! Det är ju så himla plättlätt och det kostar inte en spänn. Tidigare har det varit mer sporadiskt, men nu fick maken pinka i guldkannan inför varje näringsvattning! 1 del kiss på 10 delar vatten är bra så att det inte blir allt för starkt.
En del rynkar på näsan åt guldvatten, men det är väl mer äckligt med konstgödsel. Om man jämför.



Nässelvatten använder jag också, men även om det också är himla enkelt (och gratis även det) så kräver det några dagars framförhållning. :) 1/10 tycker jag är en bra dosering även där.

Gräsklippet är vi flera i hushållet som vill ha, men eftersom hönsen är så himla förtjusta i det så gör vi ett byte, jag får hönsskiten och dom får klippet åtminstone varannan gång.
Med gräsklippet täcker jag jorden kring grönsaker, både i odlingslådorna och i hinkarna som jag har i växthuset.  Dels täcker det ev bar jord och dels ger det näring, full pott på den!

Vad använder du för näring till dina grönsaker, rabatter, krukor, blommor, friland, pallkragar?

Det som talar för köpt organisk näring är ju främst för att man vet att att man får "rätt mängd" NPK. Förhoppningsvis doserar jag rätt med gödseln ovan, men jag tänker att det är lättare med köpt?



onsdag 9 november 2016

Cultivare necesse est


Det är en del press på mig nu så här på slutklämmen när det gäller studieuppgifter, men här kommer en kopia på en specialuppgift vi hade över sommaren på Odlingsutbildningen som jag går. Det var intressant att läsa mina studiekamraters svar, alla har så olika förutsättningar och odlingsupplevelser, men jag delar bara med mig av mina egna.

Cultivare necesse est!

(Att odla är nödvändigt)

Men ibland blir det inte alltid som man tänkt sig… det kan ju bli både bättre och sämre eller bara helt annorlunda än man tänkt sig. Denna sommar hoppas jag att ni har samlat på er en massa olika odlingserfarenheter på olika sätt; Provat att odla själva, praktikplatsen, pratat med vänner och bekanta, läst något intressant, besökt trädgårdar mm.  Tänk tillbaka på sommaren som varit och skriv ner något kort om följande:

      Detta var imponerande!

Aldrig mer kål! Det var tanken efter förra året när kålmalen käkade upp precis allt. Men man är ju inte sämre än att man kan ändra sig. Grönkålen fick därför en chans i år. Jag täckte plantorna med fiberduk första tiden. Trots det letade sig några kålfjärilar in och då fick de en omgång med turex. Nu har jag finaste grönkålen och vi äter grönkål på pizzan, till pastan, som chips, i smoothien, ja till det mesta!



  Skit också! Detta blev ju inte bra…



Vitlöken tog väldigt god tid på sig att komma upp, så lång tid att jag hann vända hela jorden innan den började skjuta upp - huller om buller. Flyttade de till en ledig plats där de i princip glömts bort.  De har troligtvis haft svår torka och var inte villiga att ge utan att få. Nya tag och bättre omsorg nästa gång.





Mitt odlingstekniska tips.



I år har vi börjat med bokashi som är en komposteringsmetod där mjölksyrebakterier bryter ner matavfallet innan man gräver ner det i jorden. Snabbt går det också, på cirka fyra veckor har soporna förvandlats till näringsrik jordförbättning. Bokashi är ett suveränt sätt att jordförbättra!



Tips till bokhyllan.

Boken Gödsel (om trädgårdens näringsliv) av Tina Råman är en faktaspäckad bok om just gödsel och näring. Visst det är skitsnack, men skrivet på ett bra och lättförståeligt sätt och känns trovärdig. Bokens layout är en total blandning av färg- och svartvita foton, faktarutor i allsköns olika former, femtioelva olika typsnitt… och så snygg!





söndag 1 maj 2016

Från bord till jord och tvärtom

För några månader sedan blev vårt hushåll med bokashi.
Redan innan hönsens tid hos oss så skaffade vi en varmkompost, men vi har aldrig fått den att funka så där jättebra och den fryser stor del av året.

Till bokashi-hinken går te- och kaffesump, bananskal, mat som hunnit bli dålig, citrusskal, hushållspapper och sånt, ja allt som inte hönsen äter upp!



Eftersom vi har haft tjäle (har fortfarande) så har vi inte kunnat gräva ner den tidigare, men nu har tjälen släppt så pass att vi kunde gräva ner en bit och idag var det äntligen dags för premiären. Rakt ner i odlingslådorna!

Det är ju lite skum känsla att gräva ner sina sopor, men om bara två veckor ska det omysiga här ovan ha omvandlats till finfin jord!

"Alla" verkar ha bokashi nu för tiden, men för den som vill veta mera om hur det fungerar så kan man läsa här!

söndag 5 oktober 2014

Skördefest!

Idag har det bjudits på en varm och skön oktobersöndag och passande nog ägnade jag mig åt trädgårdsarbete. 

I våras när jag var på jordkurs bestämde jag mig för att fixa i ordning bättre trädgårdskomposter. Nu så här på höstkanten har jag äntligen kommit till skott och fixat två stycken, de är 4 resp 5 pallkragar höga. Jag tänkte fylla den ena i år och den andra nästa år så att jag hela tiden har någon på gång. Det sprack direkt när jag tömde hinkarna från växthuset. Därför är nu båda fulla. 
Men å andra sidan har jag skapat plats för ännu en bredvid nu. 


Växtstöd, tomma krukor, stolar och sådant plockades in i växthuset. 
Det som tog mesta tiden var att rensa bort det förbenade ogräset i den största odlingslådan i köksträdgården. Som jag har bränt mig på brännässlor när jag skördat. Usch. 

Det var en del ätbart kvar också.


Det tog jag med mig till hönsgården och bjöd till skördekalas!


Hönsen har börjat rugga och särskilt Johan ser ovanligt okammad ut. Han har knappt några av de långa tjusiga stjärtfjädrarna kvar. :)

Nu har jag nog plockat ihop det mesta som ska in, men jag har lämnat trädgårdssoffan, lite pynt och annat som kan vara bra att ha framme i väntan på snön. 

Ha en skön söndagkväll!




tisdag 13 maj 2014

Skitsnack

För några veckor sedan for jag och syrran och snackade skit med ett gäng jordintresserade människor.

Vi hade först teori och sedan tog vi fram vår medhavda jord för en enklare analys. Vi kände, jämförde och diskuterade våra olika jordar samt olika köpejordar.

Vi snackade gödsel och kollade märkningarna på olika köpegödning.


Så gick vi vidare till komposten, nedan är det Mullbanken som verkar vara en smart kompost med två fack. Det skulle jag vilja ha så man kan fylla på den ena medan den andra får jobba i fred. Smidig också när man kan ta bort fronten vid tömning.

Jag har flera trädgårdskomposter, men nu vet jag (och anade det väl innan också) att mina är alldeles för öppna och torra för att det ska bli ett bra kompostklimat. 



Vi avslutade dagen med att göra en kompostlimpa och djupgräva. 

En intressant dag, jag lärde mig en hel del plus att det alltid är roligt att höra andras erfarenheter. 


Jag tycker det är svårt att få tag i bra jord. Till rabatterna har vi tidigare köpt finfin jord hos grannkommunens avfallsanläggning, men de har slutat med försäljning nu. Billig var den också, typ 175:- för ett släpvagnslass. 

I höstas köpte vi ett lass på ett närliggande ställe, men det var alldeles för mycket sand i den så jag måste blanda med massa andra godsaker om den ska användas. 

Det skulle vara bra att ha ett gäng komposter fyllda med härlig jord att bara ta av. Vilken rikedom va? :)