Ompeluryhmässämme oli aivan mahtava kesähaaste, nimittäin BINGO. Aikaa oli bingota kesäkuun alusta 8.7. asti. Tämän hurjan työlään ja insiroivan idean takana on Marja N. Itse pääsin aloittamaan todenteolla vasta kesäkuun puolen välin tienoilla, kun ensin sain Ommelfestareiden Hopen työpajan tuotteet viimeisteltyä ja toimitettua.
Bingon pohjalla olivat aakkoset ja muutamat yritysruudut, yhteensä siis 36 ruutua. Ruudun pystyi ruksaamaan, jos kaavan, kuosin tai tuotteen nimi alkoi kyseisellä kirjaimella. Päätin pysyä tarveompelulinjalla, joten aluksi rukseja oli siellä täällä. Bingon sai siis silloin, kun oli joko vaaka-tai pystysuoraan sekä diagonaaliin oleva suora valmiina. Oma tavoite oli muutama bingo, mutta nälkä kasvoi syödessä ja koko ruudukko täyttyi.
Kuva: Marja Niemi |
Erityisen tyytyväinen olen niihin tuotteisiin, jotka eivät ole vaatteita. Nimittäin tuli kokeiltua erilaisia tekniikoita ja tutustuttua ompelukoneeni (Pfaff Expression 3.5) toimintaan vieläkin paremmin.
Nostelen muutaman läheisempään tarkasteluun ja ensimmäisenä on Ä=ämpärikassi. Tämän kaavapohjana on oikea ämpäri ja käyttötarkoituksena rantakamojen kuljetukseen tarkoitettu kassi. Kankaana Finlayssonin Muumi-puuvilla, joka on tuettu erittäin vahvalla tukikankaalla.
Kassia voi kantaa myös selässä.
Hihnat tuodaan napinläpien kautta kantokahvoiksi.
Hihnojen vahvikkeiden ompeluun käytin salpaommelta. Kone tekee ensin suoraompeella pohjan ja sen jälkeen tekee tuon tiheän salvan.
Vuorena Marimekon puuvillaa, tuo vuori kurotaan nyörillä umpeen, niin pysyvät tavarat vielä paremmin kassissa. Sisältö tuli ommeltua myös bingon aikana. Isoista joustofroteepaloista tein R=rantapeiton, pyyhkeen ja T=yynyn. Nyt odotellaan uusia helteitä, että päästään rantsulle.
Koska pääsin puuvillan ompelun makuun ja kangasta vielä lojui lattialla, päätin tehdä myös uusia keittiötekstiilejä. Vanha E= esiliina olikin jo vanha, virttynyt ja likainen, joten uuden työstäminen alkoi. Mietin pitkään taskua, mutta totesin, että en ole aiemminkaan sitä kaivannut. Essun vuoritin ja niskahihnan säätö käy sirkkarenkaiden kautta.
Enpä ole myöskään aikoihin tehnyt mitään tilkkutyötä itse. Q= (quilted pan holders) Patalappuihin ja P= pannunalusiin kokeilin pitkästä aikaa hirsimökkitekniikkaa siten, että tilkut ommeltiin suoraan kankaaseen katkaisematta ommelta välillä. Taustalla oli lämpöhuopaa. Pannunalusiin lisäsin vielä kierrätyshuopaa väliin.
Sitten minulla on hieman erikoinen keräilyharrastus. Olen pistänyt talteen trikookankaiden kovia hulpioreunasoiroja sen kummemmin miettimättä mitä niistä tekisin. Tytär on niistä keppareille riimuja väsäillyt, mutta oma lamppu syttyi vasta nyt.
Lähdin ompelemaan I= istuityynyä näistä värikkäistä soiroista spiraalimaisesti siksak- ompeleella. Suurin osa soiroista on bingoon tehtyjen vaatteiden kankaista.
Koska trikoo venyy, meni tämä ensimmäinen kuperaksi, vaikka kuinka yritin olla venyttämättä. Mutta varsin herkullinen siitä tuli! Nyt onkin ihan hirmuinen tarve saada samansävyinen räsymatto jostakin.
Toisen kokeilun puolestaan tein siten, että ompelin soiroa irtirevittävän tukikankaan päälle. Työ pysyikin nyt latteana ja työstäminen oli helppoa. Tässä on käytetty myös muutakin trikoosuikaletta kuin niitä hulpioita. Molemmissa tyynyissä on toinen puoli puuvillakangasta.
Sitten vielä se Ö= Örkki 😀. Sama tekniikka, mutta nyt on välillä venytetty enemmän ja välillä vähän vähemmän tuota trikoosuikaletta. Hatusta tuli mainio. Pakko on kokeilla sellaisen tekemistä ihan ihmispäähänkin. Nimi on tehty ompelukoneen kirjontaohjelmalla, siitä myöhemmin vähän enemmän.
N=narureppu, joka sai lapseni hihkumaan onnesta. Tulipa sekin tehtyä, kiitos bingon!
Vaatepuolen onnistumisista nostan muutaman kuvan, vaikka jokainen on käyttöön päässyt ja tulee käytetyksi.
Vallan mainio collegetunika, kangas Pore (Haave Design), kaava Merchant&Mills Fielder
Ommellisen Lumouksesta toppi ja shortsit
Verson puodin tikkarista kellohelmainen mekko
Ensimmäistä kertaa myös tein niin kaavan kuin kankaakin suhteen yhteneväisen vaatten. Uusimman Ottobren mekko Käpysen Onnenpesä-kuosista.
Bingo inspiroi hurjan määrän ompelijoita ja valmiita tuotteita syntyi yli 4700! On siinä koneet surisseet viiden viikon aikana eri puolella Suomea. Tämä yhtenä mahtavana haasteena ja kokemuksena talletetaan muistoihin. Mitähän sitä seuraavaksi ompelisi?
Ihanaa kesän jatkoa sinulle!