Se afișează postările cu eticheta produse apicole. Afișați toate postările
Se afișează postările cu eticheta produse apicole. Afișați toate postările

miercuri, 6 iunie 2012

Produse apicole de calitate...la CLUJ

Daca sunteti din CLuj cu siguranta ati vrea sa stiti unde anume puteti gasi produse apicole de calitate, si cred ca e datoria mea ca pe un blog "despre miere" sa ofer cat mai multe informatii in acest sens.

1) Daca ar fi sa va recomand un stupar de la CLuj cu o miere foarte buna, primul pe lista mea ar fi:Dl. Cristea, dintr-o familie de apicultori, la a 3-a generatie,cu peste 300 de familii de albine, tel. 0744.249.958.
Sper sa nu se supere acum dl Cristea ca v-am dat numarul dansului, iar daca il sunati sa-l intrebati de ceva "miere buna";)....eu va recomand sa gustati de la dansul mierea de "fanat" - ca el nu zice "miere poliflora".

2) Optiunea nr. 2, o reprezinta dl Ciurbe - si el apicultor cu peste 300 de familii de albine, localizate la granita dintre judetele Cluj si Salaj. Dansul stie care stie ca sufletul comertului este astazi in "inima Mall-urilor" si a si-a inchiriat un spatiu micut la Iulius Mall- CLuj
Daca va faceti cumparaturile in mod frecvent din Iulius Mall, de la Auchan, sigur ati observat la iesirea din magazin, dupa casele de marcat, un stand micut cu miere...iar in spatele standului va garantez ca este intotdeauna unul din membrii familiei Ciurbe asteptandu-si clientii.
Daca deja ati cumparat mierea din Auchan...mai cumparati un borcan si de la dl Ciurbe...si va garatez ca a 2-a oara veti lua doar de la dansul...si poate cine stie, va convinge sa gustati si putin polen proaspat...ca acum e vremea culesului de polen.

3) Daca totusi sunteti adeptul cumparaturilor din magazinele naturiste, va recomand sa cautati produsele apicole "VALEA BARCAULUI" www.sanatatedulce.ro, de care si eu m-am indragostit la targul apicol de la Cluj, unde am avut placerea sa degust:
"Miere cu nuca",
"Miere cu Propolis si Polen",
"Miere cu Prune uscate".


Gama de Specialitati "Sanatate Dulce", cuprinde cele mai inedite combinatii de miere si arome exotice:

"Miere Crema cu Cafea"
"Miere Crema cu Chimen"
"Miere Crema cu Scortisoara"
"Miere cu Anason stelat"
"Miere cu Chili"
"Miere si Cuisoare"



4) La numarul 4 in topul preferintelor mele se afla cateva produse speciale, marca "Prisaca Transilvana":


- Spray-ul de gat pentru copii si adulti "Gatulet Fericit" cu PROPOLIS si MIERE - 100% natural, fara alcool.

Indicatii:
Dureri si infectii ale gatului,afte, parodontoza, herpes (labial, bucal, genital), herpes zoster, candidoza (bucala si vaginala),
Actiunea propolisului: antibiotice, antiinflamatoare, antibacteriene, bacteriostatice, dezinfectante, antivirotice, antifungice (contra ciupercilor)


- Crema "ALUNELA"- miere crema cu alune de padure
Contine:
85% spuma de miere, 15% alune de padure.





Din gama "Miere cu Bunatati":

"Miere cu Scortisoara" - un cocktail delicios si sanatos.
Proprietati: elimina depozitele de grasime, reduce colesterolul din sange, actioneaza asupra zaharului din sange contribuind la eliminarea lui inainte de a fi transformat in grasime, regleaza functiile sistemului digestiv

"Miere cu Seminte de Canepa" - Amestecul de miere de salcam si seminte de canepa conserva semintele perfect in miere, evitand riscul de rancezire dupa deschiderea ambalajului; detoxifica si curata tractul digestiv, dar evita deshidratarea organismului datorita calitatii de hidratare a mierii.

"Miere cu fructe uscate GOJI" - o adevarata infuzie de antioxidanti si vitamine, o exlozie de energie.
Proprietati :intareste sistemul imunitar, ajuta la prevenirea inbatrinirii organismului, tonifiant general al corpului uman

"Miere cu Alune de Padure, Migdale & Nuca"


"Miere cu Baton fin de Vanilie" - delicioasa, dar si recunoscuta pentru numeroasele sale binefaceri terapeutice.
Proprietati:faciliteaza digestia, regleaza apetitul, stimuleaza sistemul nervos, efect antioxidant, efect purifiant

"Miere cu Fagure"

"Miere picanta cu Chili" - Miere de salcam cu chili, un cocktail picant si sanatos!
Proprietati: amelioreaza starile de raceala, gripa, infectiile respiratorii, contribuie la prevenirea bolilor cardio-vasculare
are rol antibacterian, diuretic si sudoforic, digestiv, imunostimulant

"Miere cu Polen si Laptisor de Matca"

"Miere cu Amarant"
Amarantul are un gust asemanator cu nuca, o aroma usor picanta si textura gelatinoasa. Este unul dintre cele mai nutritive alimente cunoscute avand o valoare proteica mai mare decat orezul, faina integrala de grau, ovaz sau secara. Bogat in lizina (proteina de inalta calitate), fibre, vitamina A, E, B, D, aminoacizi esentiali si minerale ca fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru si mai ales mangan, dar si mai mult calciu decat alte cereale. Chinezii il foloseau pentru a vindeca infectiile si migrenele.


UNDE PUTETI GASI ACESTE PRODUSE APICOLE IN CLUJ ???


1) MAGAZINUL CASA BIO - cea mai diversificata gama de produse apicole si alimente BIO
2) PIATA DE MIERE: 2 locatii (incinta Polus, vis-a-vis de Careffour) + incinta CORA
3) Naturland - vis-a-vis de magazin CENTRAL
4) farmacia RO NATURA - cartier Marasti, vis-a-vis de Piata Marasti
5) magazin naturist MONDUS NATURA - in incinta REAL-Cluj,
6) magazin naturist BIO_MYRIAM- in Manastur,in spate la piata alimentara BIG-MANASTUR,

duminică, 11 martie 2012

Targ Apicol la Blaj - Sarbatoarea Mierii 22-23 Martie 2012

Deja a devenit traditie la Blaj, ca timp de 2 zile in luna Martie, "orasul scolilor" sa devina "orasul mierii".

Vezi aici poze de la eveniment sau intra pe www.sarbatoatoareamierii.ro gasesti poze de la eveniment.

Galerie foto ziarul “Unirea” – de la Sarbatoarea Mierii.




Organizat de "Apidava" Blaj, Asociaţia "Mierea Românească", Primăria municipiului Blaj, Consiliul Judeţean Alba şi Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale, "Sărbătoarea Mierii" reuneşte în acest an un număr record de participanţi.

Peste 120 de firme din România, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Finlanda si Polonia expun, la cea de-a V-a ediţie a Târgului apicol: produse apicole si apiterapeutice, echipamente si utilaje pentru apicultura, precum si produse traditionale.

Targul cuprinde 5 mari sectiuni:

1)- expozitie cu vanzare de echipamente si utilaje pentru apicultura
, unde vor fi prezente cel mai mare numar de firme expozante de pana acum, si cu cea mai vasta participare internationala.
Vezi aici lista de firme participante.

2)- expozitie cu vanzare de produse apicole si produse traditionale, unde vor pe langa specialitati de miere, produse apiterapeutice si api-cosmetice, vor exista şi standuri cu lactate, mezeluri, panificatie,siropuri naturale, suplimente nutritive, dar si artizanat specific din zona Ardealului.

3) - sectiunea de conferinte pe teme apicole:
vor fi prezenti reprezentati ai Ministerului Agriculturii si APIA, pentru comunicari legate de fondurile europene si nationale pentru dezvoltarea apiculturii; vor fi si discutii si dezbateri intre reprezentanti ai Asociatilor Apicole; reprezentanti ai Direchttp://www.blogger.com/img/blank.giftiei Sanitar-Veterinare pentru discutarea conditiilor necesare autorizarii stupinelor; vor fi prezente cele mai importante firme exportatoare de miere din Romania, precum si reprezentanti ai unor companii intermediare de import-export miere din Anglia, Polonia, Lituania, Olanda.

4)- sectiunea de Apiterapie. Vezi detalii pe site-ul www.sarbatoareamierii.ro Ne vor onora cu prezenta cateva personalitati din domeniul apiterapiei, care vor tine VINERI, 23 MARTIE, orele 10.00 un SEMINAR dedicat exclusiv cadrelor medicale interesate de acest subiect:
-d-na dr. bioch. Cristina Mateescu
- d-na doctor Mihaela Orodan -
- Dr. Stefan Stangaciu
- Dr. Strant Mirela
- Specialist nutritie Alina Varadi

5)- Spectacol in aer liber, pentru 2 zile: JOI si VINERI.

JOI, 22 Martie - CONCERT LIVE "Alexandra Ungureanu si Crush"
- orele 15.00-17.00 Spectacol folcloric
- orele 17.00-20.00 CONCERT LIVE "Alexandra Ungureanu& Crush", iar in deschidere vor canta "The Puzzles" din Alba-Iulia, si formatia "3 Elle" din Cluj

VINERI, 23 Martie - zi dedicata copiilor

- orele 12.00 - 14.00 Spectacol in aer liber pentru copii

Pentru expozanti si apicultori seara zilei de JOI, 22 Martie se va incheia cu o CINA FESTIVA (deja traditionala la Blaj): unde gazda evenimentului este "Miss Regina Mierii", iar invitatii asteapta in fiecare an cu mare placere "DANSUL ALBINUTELOR".

Nu-mi ajunge aceasta postare ca sa descriu fiecare din evenimentele care se desfasoara in cadrul targului...si oricum vorbele nu pot reda nici pe departe atmosfera cu adevarat de "Sarbatoare" de la Blaj din zilele targului.....asa ca va astept la Blaj in 22-23 Martie.

luni, 14 noiembrie 2011

PROPOLIS ESENTA- un produs 100% romanesc, medaliat la Salonul de Inventii de la Varsovia

Firma PHENALEX (drd. ing. Simona Bisboaca) a scos pe piata un alt produs inovativ (pentru piata din Romania):
un EXTRACT DE PROPOLIS - PE BAZA DE APA, fara alcool.

Produsul se numeste "Propolis Esenta"- si a fost medaliat cu ARGINT la Salonul de Inventica de la Varsovia.

In perioada 3-5 noiembrie 2011, a avut loc in Polonia, al 5-lea Salon
International de Inventica de la Varsovia IWIS 2011
, fiind una dintre cele
mai mari manifestari de acest gen din Europa. Au fost prezentate peste 500 de inventii din 30 de tari printre care si Romania.

Produsele PHENALEX au fost foarte apreciate de toata lumea si au fost
recompensate pe masura cu 4 medalii:


1)ANTIOXI VITA - cel mai puternic antioxidant - MEDALIA de AUR IWIS 2011 sipremiul special din partea Korea Invention News.

2) PROPOLIS ESENTA - MEDALIA de ARGINT IWIS 2011 si premiul special acordat de ASIA Invention Creativity Association.


Intr-o postare anterioara v-am prezentat un produs natural, 100% romanesc:
ANTIOXI VITA - un extract super concentrat in antioxidanti obtinuti din samburi si pielite de struguri,cu brevet de inventie.

Gasiti aici un articol aparut la B1 TV: "O oradeanca a fost medaliată cu aur la salonul de inventică din Varșovia pentru descoperirea secretului tinereții "

Marele avantaj al produslui "Propolis Esenta" este faptul ca el poate fi administrat copiilor si bolnaviilor de ficat, datorita lipsei de alcool (cum eram obisnuiti ca este preparata Tinctura de Propolis). In felul acesta copii pot beneficia de efectele beneficii ale propolisului - cel mai puternic antibiotic natural - mai ales in ameliorarea starilor gripale, starilor febrilor, tusei. Citeste aici beneficiile consumului de propolis si diferite tratamente pe baza de Propolis.

Intra pe www.e-mierealbine.ro si poti achiziona produsul "Propolis Esenta", cu livrare oriunde din tara. Pe acest site gasesti cea mai larga gama de produse apicole, (api)terapeutice si (api)cosmetice.

Gasesti produsele Phenalex si pe site-ul www.biobunatati.ro

marți, 3 mai 2011

Targ de produse BIO la Buzias 5-8 Mai 2011

Weekendul acesta va avea loc la Buzias "Targul de Produse Bio 5-8 Mai", organizat de Asoc. Medicala de Homeopatie din Timisoara.

Targul se alatura unui alt eveniment: Conferinta Internationala “Homeopatia, medicina mileniului III – Stiinta si arta”, care se bucura de participarea a peste 300 de medici homeopati, medici de familie, medici veterinari si farmacisti din Romania, Serbia, Austria si Turcia.

Detalii despre programul Conferintei Internationala de Homeopatie gasiti pe Facebook.


Sincera sa fiu, nu stiu prea multe despre acest targ, fiind la prima editie, dar poate cei care sunt din zona Timisoarei vor participa la acest eveniment si ne vor transmite si noua impresii.

Tin sa promovez astfel de evenimente care imbina partea de coferinte cu medici renumiti in domeniul lor, cu o parte comerciala de prezentare/vanzare a unor produse naturiste, fiind teoria fara practica nu are nici un farmec.

Participand si eu in luna Februarie la Cluj la Congresul International de APiterapie am cunoscut-o pe d-na Dr. Orodan Mihaela - medic specialist la Centrul APIMEDICA din ARAD, care de cativa ani s-a implicat activ in testarea si promovarea tratamentelor pe baza de produse apicole pe pacientii dansei.

Gasiti detalii despre tematica Congresului de Apiterapie pe www.apidava.blogspot.com

Pe d-na dr. Orodan o puteti urmari Miercuri 04.05.2011 la TVR3, la emisiunea "Leacuri, hapuri si pilule", ora 15.30. Saptamana trecuta a avut o emisiune "Despre beneficiile şi tratamentele apifitoterapeutice". Saptamana aceasta va prezenta un caz de tratament de obezitate.

miercuri, 9 februarie 2011

Recomandati un apicultor serios!

Fiindca multa lume imi cere parerea unde pot gasi produse de calitate si ce apicultori le pot recomanda ca avand miere buna, m-am gandit ca daca fiecare dintre voi ar completa aceasta lista cu o persoana de la care ei cumpara miere si au incredere in calitatea produselor lor, le-ati da incredere si celorlalti clienti, si mai mult decat atat le-ati face un serviu acelor apicultori promovandu-le produsele.

Eu o sa deschid lista (in ordine alfabetica, ca sa nu se supere) cu cei pe care ii cunosc mai indeaproape (pentru ca sincer, cred ca noi lucram cu o baza de peste 10.000 de apicultori din toata tara, deci mi-ar fi imposibil sa-i cunosc pe toti), dar va rog din suflet, nu ezitati fiecare dintre voi sa adaugati un nume (cu localitate si poate si telefon) de la cei de la care d-voastra cumparati cu incredere miere si produse apicole:
Atentie: multi dintre ei vin mereu la targurile din Bucuresti si deci aveti acces usor la produsele lor:

1) Biris Tiberiu - "Stupina Biris" , Blaj, 0745.757.116
2) fam. Camarasan (fabrica si faguri pentru stupi- firma Etta), Bistrita, 0757.074.817
3) Cosma Alina - Deva, 0721.326.053
4) Maftei Tinu, zona Valcea, 0741.123.038
5) Oros Iosif, Zalau (productie mare de polen si pastura)
6) Pricop Ionut, Constanta 0752127761(l-a recomandat cineva aici pe site). Am cunoscut de curand fam. Pricop: tatal si fiul, astfel ca pot sa confirm si eu ca-si merita recomandarea care le-a fost facuta.
7) Sasz Ilies, Corund, 0741.196.490
8) Ferma Apicola Cristea, Cluj, 0744.249.958
9) Stupina Onea, Baia Mare, 0726.378.631
10) Tivadar Petru, Sighetul Marmatiei, 0769.601.591
11) Stupina Moldovan Octavian Petru - Brasov, tel 0749.524.531
12) Buzila Dumitru - Suceava, tel. 0766.589.849,
13) Joldea Claudiu - ARAD, telefon 0733.082.157 - un apicultor tanar si foarte muncitor; are o stupina de aprox. 200 de familii, iar soacra si sotia dansului se ocupa de partea de vanzare a produselor.
14) FERMA Apicola BIO "Cimil Victor" din Buteni, jud. Arad - citeste un articol pe larg despre pasiunea pentru apicultura mostenita de dl Cimil de la tatal sau.

Deci eu i-am pus pe lista pe primii 12, astept ca si voi sa-mi completati lista.
Merita sa o faceti, pentru ca promovati produse romanesti "home-made", si apicultorii au nevoie de acest fel de promovare.

Tin neaparat sa completez lista cu NR. 11) Apicultor Buzila Dumitru - Suceava, 0766.589.849, adaugand ca "cei din urma vor fi cei dintai".

miercuri, 28 iulie 2010

Laptisorul de matca pur - sursa naturala de regenerare celulara

Fiindca tot am vorbit in postarea anterioara despre Reteta miraculoasa a d-nei Tatoiu impotriva cancerului, m-am gandit sa va detaliez pe rand fiecare dintre ingrediente, ca sa aveti cat mai multe informatii despre modul in care le puteti consuma aceste produse, precum si de unde anume sa vi le procurati.

Laptisorul de matca este un produs apicol cu puternice proprietati regenerante la nivel celular, tocmai de aceea el este recomandat in diferite tratamente naturiste care se pare ca favorizeaza organismul in regenerarea celulara, fara a se stii exact care din substantele continute in laptisor de matca se datoreaza acest efect.

Laptisor de matca este un produs proteic, de culoare alb-spre usor galbui, care in stare pura se prezinta sub forma unei paste cremoase, omogene, cu granulatii fine, insa cu un gust destul de neplacut acrisor, usor astringent.

Ce este laptisorul de matca ? Laptisorul de matca este hrana reginei albinelor, pentru toata durata vietii ei.

El este produs de albinele cele mai tinere, pentru hranirea puietului si a matcii. Pentru puietul larvar din stup este ca si laptele de mama pentru sugar. Regina albinelor (matca) este hranita exclusiv de-a lungul vietii cu laptisor de matca, iar aceasta hrana speciala este singurul motiv pentru care ea ajunge la niste dimensiuni mult mai mari ca o albina lucratoare, si mai mult decat atat, doar ea poate sa depuna oua fecundate:1500-2000 de ouă pe zi.

Sa ne gandim doar la diferentele imense dintre matca albinelor, care se hraneste toata viata cu laptisor, si albinele lucratoare care primesc laptisor numai in primele 3 zile de stadiu larvar. Viata matcii are o durata de 3 – 5 ani, adica matca traieste de 40 de ori mai mult decat o albina lucratoare care vietuieste doar 4 – 6 saptamani. In sezon matca depune zilnic 1500 – 2000 de oua, care cantaresc de 2,5 ori mai mult decat greutatea sa. Toate aceste lucruri uimitoare sunt posibile numai printr-o intensa activitate a celulelor stem din corpul sau, care ii asigura viata lunga cu o imensa capacitate reproducatoare.

Laptisorul de matca aduce acelora care il consuma revigorare, tinerete, forta vitala, prospetime, intoarcerea spre normalitate a tuturor functiilor alterate ale corpului si mintii.

Din diferite studii s-a constatat ca Laptisorul de matca este probabil cel mai puternic stimulator natural pentru celulele stem.

Tocmai datorita acestor calitati deosebite ale laptisorului de matca, el este recomandat in special femeilor pentru stimularea activitatii ovariene, dar si pentru amanarea aparitiei menopauzei.

Atunci cand este uscat sau altfel prelucrat, laptisorul pierde din proprietati. Cu cat este mai mult incalzit sau procesat, cu atat mai multe calitati dispar. Fata de variantele sale prelucrate, laptisorul de matca crud este ca si laptele de vaca proaspat muls fata de laptele praf.

Pentru cei care doresc sa faca tratamentul recomandat de d-na Tatoiu, le recomand sa cumpere numai laptisor de matca pur, in nici un caz pastile, fiole sau orice alta forma decat cea naturala, netratata termic sau chimic.

Unde gasiti laptisorul de matca pur ?
Vi-l puteti procura si direct de la apicultori, cu conditia sa fie pastrat la rece dupa extractie, sau din magazinele naturiste si farmacii. Eu stiu 2 firme in Romanania care comercializeaza laptisor de matca pur:
1) Apiland - Baia Mare wwww.apiland.ro
2) Melidava - Timisoara wwww.melidava.ro


Atentie: sa nu va mire pretul!!! Este cel mai scump produs al stupului, costa minim 50 Eur/100g, cumparat vrac de la apicultori.

marți, 13 iulie 2010

Reteta miraculoasa a d-nei Tatoiu impotriva cancerului pe baza de miere, laptisor de matca, polen si propolis

Zilele trecute a fost invitata la emisiunea Happy Hour a lui Maruta, d-na Monica Tatoiu, care a dezvaluit cum anume a reusit ea sa treaca peste un diagnostic de cancer la san cu ajutorul unei retete miraculoase exclusiv pe baza de produse apicole.

Din punctul meu de vedere, emisiunea Happy Hour nu prea se leaga cu subiectul in sine, pentru ca acolo se promoveaza scandalurile...dar, adevarul e ca si afirmatiile d-nei Tatoiu au iscat un mic scandal printre bolnavii de cancer, nutritionisti si medici.

Fiindca toata lumea a gasit de cuvinta sa-si dea cu parerea pe marginea acestui subiect, nu vad de ce nu as face-o si eu, ca doar de-aia mi-am facut blog ca sa-mi exprim parerile personale vis-a-vis de produsele apicole si apiterapeutice.

Citeste aici detalii legate de parerea medicilor oncologi care contesta reteta d-nei Tatoiu.

Dupa spusele d-nei Tatoiu reteta provine de la un calugar din Constanta renumit pentru vindecarea oamenilor cu diferite probleme. Dna. Tatoiu sustine ca dupa numai o luna de tratament , analizele au afisat rezultate foarte bune .

Reteta d-nei Monica Tatoiu impotriva cancerului este:

- laptisor de matca – 4 g (va recomand Laptisorul de matca in stare pura, NU pastile)
- miere de salcam naturala – 1,5 kg
- polen macinat – 300 g
- ser fiziologic – 200 ml
- tinctura de propolis – 150ml

Toate ingredientele se amesteca si rezulta o pasta care trebuie pastrata in frigider. Dimineata , la pranz si seara , inainte de fiecare masa cu 30 min , se inghite 1 lingura din acea pasta. Daca nu tolerati gustul puteti bea 1 cana de ceai .

Unii considera ca D-na Tatoiu probabil a fost diagnosticata gresit, deoarece pare incredibil ca aceasta reteta simpla este remediul impotriva cancerului, dupa ce de ani de zile se studiaza in laboratoare toti compusii posibili care ar putea sta la baza unui medicament impotriva cancerului, si nu s-a gasit nici o reteta dovedita stiintific.

Adevarul este ca multa lume a reusit sa-si trateze diferite afectiuni cu ajutorul unor remedii naturiste, dupa ce au incercat toate tratamentele medicamentoase posibile.

Parerea mea este ca fiecare organism uman e diferit, si reactioneaza diferit la stimuli, indiferent ca acestia sunt sintetici (medicamente) sau naturali.

Va dau un exemplu: eu sunt alergica la o substanta de anestezie: Xilina. Nu am fost alergica dintotdeauna, pentru ca am avut pana la 20 de ani diferite interventii care au necesitat anestezie locala si nu am avut nimic. Subit si dintr-o data inaintea operatiei de extirpare a amigdalelor, mi s-a facut foarte rau, nu mai puteam sa respir, si noroc ca doctorul s-a gandit sa intrebe daca mi-a facut cineva testul la anestezic: eram alergica la Xilina. Testul l-am mai repetat apoi de 2 ori mai tarziu, cu alte ocazii, ca toata lumea era cumva neincrezatoare cand le spuneam ca sunt alergica la Xilina, dar rezultatul a fost acelasi.
Cum si de ce am devenit alergica la acea substanta, nu stiu. Nu sunt alergica la nici un alt medicament.

Aceasta "anomalie" aparuta e o reactie mai ciudata a organismului. La fel, pot crede ca reactiile ciudate pot exista si in sensul "pozitiv", adica un anumit tratament naturist poate avea efecte mult mai bune, acolo unde unele medicamente au parut inutile.

Cu atat mai mult cred in puterea vindecatoare a produselor apicole,
pentru ca am citit multe carti in care sunt date exemple nenumarate de diferite afectiuni tratate cu ajutorul produselor apicole: polen, propolis, laptisor de matca, venin de albine.

O doamna apicultoare din Olanda,draga mie si familiei mele, a fost diagnosticata anul trecut cu cancer la o varsta mai inaintata ca a d-nei Tatoiu. A urmat atat tratamentele medicamentoase prescrise (chiar si chimioterapie), dar in acelasi timp a urmat un regim intens de hrana pe baza de retete naturiste cu produse apicole pe baza de polen, propolis si laptisor de matca. Se simte bine acum, a invins cancerul, si si-a reluat activitatea de cercetare care o realiza in Africa in domeniul apiculturii.

Ea a luat parte si la un studiu aprofundat al unui tratament pe baza de venin de albine realizat pe un grup de bolnavi cu scleroza multipla, si ne-a afirmat ca rezultatele au fost uimitoare.

Nu am nici un motiv sa ma indoiesc ca reteta d-nei Tatoiu poate face minuni in unele cazuri, insa eu aceasta reteta trebuie luata ca o experienta proprie a dansei, nu ca un panaceu universal. Si eu va indemn pe toti, indiferent ca sunteti sau nu suferinzi de vre-o boala sa incercati de 2/3 ori pe an aceasta reteta.

Efectul sigur 100% al acestei retete:
- o cura intensa de vitamine naturale, usor asimilabile de catre organism, asigura prin continutul de granule de polenul,
- o cura de dezintoxicare a organismului, datorita proprietatilor antioxidante ale propolisului, care este folosit si ca agent antimicrobial in peste 60% din produsele "parafarmaceutice"
- o cura de revitalizare prin aportul adus de laptisorul de matca, recunoscut ca regenerator de celule (laptisorul de matca este folosit intens in industria cosmetica pentru regenerarea celulara la nivel epitelial; au fost efectuate studii de cercetare pentru tratarea infertilitatii la femei prin administrarea de laptisor de matca; exista studii care afirma ca administrarea de laptisor de matca poate reduce nivelul colestorului,si poate ameliora boli ale sistemului nervos).

Laptisorul de matca este unul din produsele cele mai complexe din stup. Daca tinem cont ca:
- din acelasi tip de larva, albina hranita exclusiv cu laptisor de matca devine "matca"/"regina"-o albina mult mai mare- care traieste de 40 de ori mai mult decat o albina lucratoare care vietuieste doar 4 – 6 saptamani.
-in sezon Matca depune zilnic 1500 – 2000 de oua, care cantaresc de 2,5 ori mai mult decat greutatea sa.
ne dam seama ca toate aceste lucruri uimitoare sunt posibile numai printr-o intensa activitate a celulelor stem din corpul sau, care ii asigura viata lunga cu o imensa capacitate reproducatoare. Aceasta nu se poate datora decat laptisorului de matca pe care il primeste ca hrana, restul conditiilor din stup fiind identice cu a celorlalte albine.
Poti cumpara de aici laptisor de matca pur, si poti cere sfatul unui medic apiterapeut de specialitate, d-na dr. Cristina Aosan din Timisoara.

Ca sa concluzionez, la fel ca d-na Tatoiu va spun: Incercati reteta!!! rau nu poate sa va faca....dar e posibil sa va faca mult bine.

joi, 17 iunie 2010

Propolisul - cel mai puternic antibiotic natural

Propolisul este cunoscut inca din antichitate de pe vremea romanilor, dar si a egiptenilor, ca un adevarat medicament de tratare a diferitelor eczeme sau rani externe, dar nu numai, el putand fi folosit si pentru uz intern daca este preparat sub forma de tinctura de propolis.

Analizele efectuate asupra Propolisului au demonstrat ca acesta contine 150 de compusi, printre care Bioflavonoizi, o gama intreaga de vitamine incluzand vitamina A, B1, B2, B7, E, C, H, P, D, acid folic si minerale printre care Iron, Cupru, Zinc, Magneziu, Cobalt, Silicon, Calciu si altele.

Faptul ca propolisul are proprietati antimicrobiene este un lucru deja cunoscut de toata lumea, insa eu am citit diferite studii legate de efectele propolisului asupra celulor si microorganismelor din corp, si cum anume propolisul poate ajuta chiar si la combaterea cancerului.

Compusii responsabili pentru aceasta actiune antiifectioasa sunt esterii acizilor fenolici cu alcooli aromatici. Deci eficienta actiunii antibacteriene a propolisului depinde foarte mult de modul lui de preparare, precum si de compozitia in care se incorporeaza. La utilizarea asociată cu unele antibiotice, eficacitatea şi durata de acţiune a extractului de propolis este mult accentuată iar respectivele microorganisme nu dezvoltă rezistenţă la antibiotice. La administrarea internă, propolisul nu produce disbacterioze ci o stimulare a factorilor imuni specifici şi non-specifici şi ca rezultat o creştere a rezistenţei generale a organismului. Vezi aici mai multe explicatii chimice despre modul in care compusii chimici ai propolisului pot actiuna la nivelul celulor si a microorganismelor.

Acţiunea antimicrobiană a propolisului îl recomandă a fi aplicat în diferite domenii medicale:
- intern in tratarea bolilor digestive, hepatice si a cailor respiratorii
- extern in tratarea bolilor de piele, dermatitelor, cicatrizarea ranilor
- pe baza de ovule in tratarea bolilor ginecologice.

Propolisul datorita continutului ridicat de flavonoizi are un puternic efect antioxidant. In medicina, in tratarea diferitelor afectiuni se folosesc foarte mult substantele cu proprietati antioxidante. Bioflavonoizii sunt cei care au un rol important in detoxifierea organismului, propolisul avand proprietati puternice de detoxifiere a organismului la nivel intern, cum este cazul intoxicării induse cu tetraclorură de carbon (un radical foarte toxic cu efect negativ asupra lipidelor in organism) şi intoxicaţia alcoolică la nivelul ficatului.

Mai pe intelesul nostru, al tuturor, s-au efectuat multe studii in vitro, care au demonstrat ca propolisul prin actiunile sale antioxidante si antimicrobiene poate fi folosit ca si ingredient activ in diferite combinatii pentru tratarea unor boli complicate, care necesita refacerea anumitor celulor din organism, lucru pe care compusii sintetici nu-l pot face.

Insa, tocmai fiindca are o actiune puternica, exista si persoane alergice la substantele pe baza de propolis, mai ales cele cu o concentratie mai puternica.

Propolisul este singurul produs al stupului care nu se recomanda a se consuma ca atare, ci dupa prepararea lui in extract alcoolic (tinctura de propolis, sau incorporat alaturi de alte substante.

Tratamente recomandate pe baza de tinctura de propolis 30% concentratie (sursa www.stuparitul.3xfroum.ro)

1. Toate bolile interne infectioase care duc la stari febrile se trateaza cu 30 picaturi pe zi.
2. La menopauza, timp de un an, 10 picaturi zilnic.
3. La inflamarea prostatei , zilnic 30 picaturi.
4. La hipertensiune, zilnic 30 picaturi, pâna la vindecare.
5. La inflamarea rinichilor si ficatului, zilnic de doua ori câte 40 picaturi, puse într-un pahar cu 100 ml apa calda. Pâna la vindecare.
6. La angina, faringite, gripe sau pentru evitarea unor complicatii, zilnic de doua ori câte 40 picaturi, puse într-un pahar cu 200 ml apa calda si zilnic de mai multe ori, gargara.
7. În cazul ulcerului de stomac sau enterite, zilnic 40 picaturi puse în 100 ml lapte cald. Se bea pe stomacul gol.
8. Bataturi, cheratite se trateaza astfel: înainte de culcare se îmbiba o bucata de vata în tinctura de propolis si se aseaza pe locul dureros, ziua se poate folosi alifia de propolis (Atentie, cheratitele ramân înca dureroase zile întregi).
9. La afectiunile pielii, daca pacientul suporta spirtul, locurile bolnave sunt unse (sau cu spray) cu tinctura de propolis. Afectiunile dispar repede (în cazul când spirtul nu este suportat, propolisul trebuie amestecat într-o crema).
10. Dupa barbierit, ne spalam pe fata , în 100 ml apa calda adaugam 40-50 picaturi de tinctura de propolis.
11. În cazul TBC pulmonar, de trei ori pe zi câte 30 picaturi intern, si saptamânal, de doua ori se fac inhalatii cu 100 picaturi de tinctura de propolis la Ľ litru apa fierbinte.
12. Pentru intoxicatie cu alcool, se ia 50 picaturi tinctura de propolis în 100 ml apa rece.
13. În boli micotice între degete, locurile bolnave sunt unse cu tinctura de propolis.
14. La dureri de stomac, se recomanda 50 picaturi tinctura de propolis în 100 ml apa. Durerile dispar repede. Compozitia este recomandata si în cazul parazitozelor intestinale, zilnic de doua ori, pe stomacul gol.
15. La durerile de masele, se pune o vata îmbibata cu tinctura de propolis (propolisul curat pus pe gingia dureroasa sau pe maseaua cariata alina durerea si împiedica infectia).
16. În cazul ranilor vechi, se spala rana cu extractie de lipan, apoi se unge de mai multe ori cu tinctura de propolis. Dupa o perioada scurta, edemele si durerile dispar.
17. În cazul arsurilor de gradul 1. Rana trebuie unsa de mai multe ori cu tinctura de propolis. În aceste cazuri se formeaza vezicule.

Nu se recomanda în cazul persoanelor alergice. Cei sensibili la propolis nu le folosesc.

joi, 27 mai 2010

Despre polen si pastura

Fiindca m-a intrebat cineva ce anume face albina cu polenul pe care il culege, as vrea sa explic mai pe larg cum se petrec lucrurile in interiorul stupului, mai ales ca albinele sunt atat de organizate incat daca le-am urma exemplul i-am depasi pe nemti in ordine si curatenie.

Fiindca eu am marele noroc ca tatal meu (mai nou impreuna cu sotul meu) se ocupa de vre-o 30 de stupi, saptamana trecuta am sacrificat un fagure cu miere din stup, ca sa ne delectam cu o miere proaspata. Pe acea rama erau atat celule cu miere capacita (maturata), cat si unele inca necapacite (deci un fel de nectar, cu un continut inca ridicat de umiditate). Ceea ce am observat este ca, pe aceeasi rama erau unele celule care in loc de miere erau pline cu polen, si capacite deasupra cu o pelicula aproape neagra.

Sa va spun de fapt ce fac albinele cu aceste celule de polen, cum il colecteaza, unde il depoziteaza si ce anume fac cu el.

Albinele lucratoare culeg polenul de la flori in niste pungi speciale atasate piciorusele lor din spate. Acest polen in transporta in stup, unde cauta sa-l depoziteze in celule goale sau in alte celule cu polen in care mai au inca loc liber. Ajutandu-se de piciorusele din mijloc reusesc sa depoziteze polenul in celule, iar o alta albina vine si indeasa polenul cu capul, astfel incat sa nu ramana spatiu gol nefolosit. Dupa ce o celula este plina cu polen, albinele o sigileaza cu o pelicula de miere, care izoleaza polenul si ii pastreaza proprietatile intacte. Polenul este folosit ca hrana pentru albine, el fiind sursa lor de "proteine".

Ce anume este pastura si din ce se obtine?

Polenul depozitat in celule sufera mai multe transformari datorita substantelor adaugate de albina, a caldurii din stup, precum si a modului de depozitare (ca intr-un incubator). Aceste transformari biochimice fac ca pastura sa difere din punct de vedere al continutului de polenul simplu recoltat de la flori: creste continutul de acid lactic si de vitamine de tip B. Pastura are un continut mult mai mare de zaharuri simple, de aminoacizi, enzime, vitamina K.

Pastura reprezinta hrana cu care albinele isi hranesc puietul si are o valoare nutritiva de 3 ori mai mare ca a polenului pur, iar motivul pentru care ea este considerata cel mai valoros produs al stupului este acela ca se distruge acea membrana a celulor de polen, datorita careia granulele de polen sunt greu asimilabile de catre organsim si in plus albina ii adauga acestui polen si o secretie ce contine multe vitamine, enzime si aminoacizi.

Pastura daca este corect recoltata din faguri, poate fi pastrata la loc racoros si rece timp de cativa ani. Pastura se recomanda in special la problemele de tranzit intestinal, in afectiuni de colon si constipatie, dar este recunoscuta si ca un bun tratament in afectiunile hepatice.

Pastura are un gust foarte bun, dulceag, si eu il recomand in special persoanelor anemice, copiilor si varstnicilor. Spre deosebire de laptisor de matca, pastura are un gust foarte bun, ceea ce inseamna ca il vor consuma fara probleme si copiii.

duminică, 2 mai 2010

Miere cu seminte - sursa de minerale

Fiindca am vazut la magazinul Casa Bio un produs deosebit, care se poate pregati foarte usor in casa, vreau sa vi-l recomand: miere cu seminte, un cocktail natural care va ofera o sursa de minerale, si nu numai.
Semintele ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia noastra zilnica datorita continutului lor de magneziu, seleniu, calciu, etc. Foarte multe firme fac reclama diferitelor batoane cu seminte, cereale si miere, insa acolo vorbim de un produs prelucrat industrial. Eu va recomand sa incercati sa le inlocuiti cu produse naturale. Semintele trebuie sa fie consumate in stare naturala, neprajite. Puteti folosi:
-seminte de floarea-soarelui- o importanta sursa de vitamina E, B1, B5, magneziu, seleniu si fosfor,
- seminte de dovleac foarte bogate in magneziu, recomandate impotriva parazitiilor intestinali,
- seminte de susan, are un continut bogat in Cupru, Managan, Magneziu si Calciu si ajuta la stimularea organelor sexuale
- semintele de canepa sunt unele dintre cele mai nutritive alimente (vi le recomand pe cele de la firma Canah, fiind recomandata in special vegetarienilor, pentru ca inlocuiesc cu succes lipsa proteinelor de origine animala.
Tocmai fiindca aceste seminte sunt crude, neprajite, cumva mai fara gust, si chiar putin uleioase, eu le recomand sa le consumati amestecate cu mierea, care ajuta sa fie mai usor digerabile si asimilabile de catre stomac, iar vitaminele si enzimele din miere ajuta la asimilarea mineralelor din seminte.
Si la sfarsit o sa va spun un secret aflat de la un medic apiterapeutic deosebit (dl. doctor Stangagiu), daca doriti sa consumati si propolis in forma bruta, cea mai buna combinatie este cu seminte de oleaginoase, tocmai fiindca uleiul vegetal continut de seminte este singura modalitate de dizolvare a propolisului brut, care altfel se lipeste de dinti. Deci puteti face un coktail cu miere propolis si seminte, iar in felul acesta pe langa aportul de vitamine si minerale, propolisul ajuta la detoxifierea organismului, si la intarirea sistemului imunitar.
Sper sa alegeti aceasta varianta naturala in locul pastilelor de tip vitamine si minerale, care indiferent ce contin, sunt produse prelucrate.

marți, 27 aprilie 2010

Miere crema - de cimbrisor

Sa nu credeti ca prezint vre-o crema de fata cu miere...nici vorba.....inca nu am ajuns acolo ;)
E vorba intradevar de o crema, dar o miere-crema de intins pe paine. Fiindca consumatorii in Romania sunt reticenti la mierea cristalizata ne-am gandit sa o prezentam intr-o forma cat mai apetisanta, la fel cum sunt cremele de ciocolata. Pentru asta am ales o miere deosebita: mierea din flori de cimbrisor salbatic. Cimbrisorul este o planta aromatica (asemanatoare cu cimbrul), astfel ca si mierea de cimbrisor are un gust aromat, foarte placut. Cimbrisorul are proprietati antiseptice, fiind recomandat la raceli, dureri de gat, dar este recunoscut si ca o planta afrodisiaca. Mierea preia proprietatile plantei din al carei polen a fost obtinuta, aceste proprietati fiind uneori chiar mai pregnante decat in ceaiul in care fierbem plantele.
Revenind la crema de miere de cimbrisor, o recomand in alimentatia copiilor, la mic dejun, intinsa pe paine. Este de 100 de ori mai benefica decat crema de ciocolata, e foarte fina, si are un gust foarte bun.
Acest produs se obtine prin mixarea mierii de cimbrisor care este partial cristalizata. Se obtine o crema foarte fina deoarece mierea de cimbrisor cristalieaza in cristale mici, datorita raportului fructoza-glucoza. Fiecare sortiment de miere cristalizeaza diferit, chiar si acelasi tip de miere de la apicultori din diferite zone ale tarii, cristalizeaza diferit, fiindca si polenul florilor difera de la o zona la alta.
Acest produs, alaturi de crema din miere de mana de padure si frisca de miere, sunt specialitati care nu o sa le gasiti in marile retele. Cantitatile produse sunt mici, iar produsul nu face rulaje astfel incat sa acopere cheltuielile taxelor de raft, astfel ca vom cauta parteneri magazine naturiste si centre de nutritie din tara. Momentan il puteti gasi la Cluj in magazinul Casa Bio, in Bucuresti la magazinul Natura Food si in Arad la Naturamed.

luni, 19 aprilie 2010

Spuma de miere cu propolis, polen si laptisor de matca


Desi am prezentat saptamana trecuta "Frisca de miere"-produsul vedeta de la targul Verde de la Cluj, revin saptamana aceasta si cu o poza efectiva a produsului.
Dupa cum se vede si in poza, mierea este sub forma de spuma alba la culoare, spuma care se ridica la suprafata mierii, sau ramane pe vasele de extractie. Aceasta de spuma contine si cele mai multe impuritati de la albine, adica miere amestecata cu ramasite de faguri, propolis, polen, laptisor de matca scurs din celulele de puiet, continand chiar si cantitati mici de venin de albine, in masura in care in miere s-a strecurat si resturi de albine, care contin acea pungulita de venin de albine. Toate acestea echivaleaza cu mestecatul unui fagure direct din stup, care contine miere, propolis si unele celule cu laptisor de matca.
Acesta este un produs cu un continut foarte ridicat de enzime si vitamine, si are o valoarea apiterapeutica mult mai intensa decat mierea simpla filtrata, sau propolisul pur si polenul pe care stomacul le digera greoi si nici nu le poate usor asimila.
Recomand tuturor apicultorilor, spuma aceea cu impuritati de la albine care o dau la o parte, si o arunca sau o folosesc la rachiu, sa o filtreze printr-o sita mai mare, si sa o ambaleze. Are un gust deosebit de bun, si clientii sunt foarte receptivi, doar unii mai sensibili dau la o parte cate un "piciorus" sau "aripa" de albina...;)
Este sanatate curata...la borcan !!!

miercuri, 28 octombrie 2009

Produse recomandate cu miere

Ma bucur enorm sa vad ca lumea imi viziteaza site-ul si mi-e ciuda ca nu am si eu timpul necesar ca sa citesc ceea ce scriu altii. Inca incerc sa descalcesc "itele" de administrare ale unui blog, si credeti-ma mi se pare greu :((
Dar fiindca tot spun sa consumati miere, vreau sa va impartasesc cateva dintre preferintele mele in materie de produse apicole. Unele imi plac la gust, altele le consum pentru ca stiu ca imi fac bine.
Ce cumpar eu cand merg la un targ de miere?
1) Capaceala din faguri e pe locul 1 pentru mine (in cutie plastic, sau borcan) este ceea ce apicultorul desprinde cu un cutit special de pe ramele de faguri inainte sa-i puna in centrifuga, ca sa poata extrage mierea din fiecare celula. Imi plac pentru ca nu contin atat de multa miere ca fagurii, dar prin mestecare profit de toate enzimele si vitaminele pe care albinuta le incorporeaza in acele capacele de ceara, care acopera celula de miere.
2) Fagurii cu miere, care desi sunt mai bogati in enzime si vitamine decat capaceala, mie nu-mi plac asa de mult ca e prea multa miere dintr-o data. Dar daca am, mananc 2-3 lingurite pe zi din el, mai ales ca stiu ca mestecarea acestor faguri cu miere ajuta la curatarea cavitatii bucale, prevenind formarea aftelor, si sangerarea gingiilor.
3) Miere cu granule de polen. Daca nu gasesc aceasta combinatie gata preparata, mi-o fac eu singura acasa si o consum obligatoriu cu iaurt: o lingurita la un iaurt mic, si ar trebui sa stea cateva ore. Motivul pentru care eu le consum cu iaurt este acela ca polenul are o membrana pe care stomacul nu poate intotdeauna sa o descompuna, astfel ca exista riscul sa inghit polenul fara nici un efect. Polenul in combinatie cu mierea se recomanda in combaterea anemiilor, iar cum eu sunt anemica de cand ma stiu, cu lipsa de Ca,Mg, Fe, prefer tratamentele naturiste.
Un sfat ca de la cineva patit deja, chiar daca sunteti anemici, sau copii sunt anemici, si racesc usor, evitati la maxim injectiile cu vitamine. Exista riscul ca de la aceste injectii sa faceti flegmon la sold, care trebuie operat,necesita spitalizare, si rana se inchide greu si ramane cicatrice pe viata. Eu nu am stiut asta, si am avut de suferit.
4) Miere cu nuca (intreaga sau macinata) mie imi place la nebunie. Am mai primit din Croatia si un borcan cu nuca, migdale, alune, si smochine...un deliciu.
5) Ultima data am gasit la un targ miere cu gutuie (data pe razatoare si adaugata la miere, dar atentie gutuia lasa multa apa, astfel ca mierea se dilueaza si isi mareste volumul), insa mi-a placut enorm combinatia (chiar daca e foarte dulce) pentru ca altfel eu una nu pot consuma gutui pentru ca sunt prea grele la stomac.

Daca voi stiti alte combinatii delicioase sau sanatoase, va rog sa mi le impartasiti si mie, si celor care citesc acest blog.

joi, 22 octombrie 2009

Cea mai buna miere

Intreabarea nr 1 la targurile la care merg este "Care e cea mai buna miere?"
Intrebarea asta ma dezarmeaza complet, pentru ca stiu ca trebuie sa aleg eu(intr-o fractiune de secunda) pentru client un sortiment de miere ca fiind "cel mai bun"...desi toate sunt la fel de bune, dar diferite fiecare. Si fiindca totusi nu vreau sa nedreptatesc nici una din borcanele de miere care le am pe masa -de parca ar fi proprii mei copii-,aleg pe rand cate un sortiment.

Adica la primul client care pune intrebarea asta ii recomand mierea de salcam, pentru ca e o miere de calitate superioara, si se recomanda in afectiuni ale stomacului si intestinelor datorita acidatatii scazute al acestui sortiment. Mierea de salcam se recomanda in tratarea gastritei si a ulcerului: luata cu 30 de minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede, calmand “arsurile”.
La urmatorul client este foarte posibil sa-i recomand mierea de tei ca fiind cea mai buna, datorita faptului ca trateaza cu succes simptomele racelii: durerile de gat si tusea, si este recunoscuta ca actioneaza ca un calmant asupra sistemului nervos, de aceea nepotelul meu bea seara lapte cu miere de tei...ca sa fim siguri ca adoarme usor.

Tot asa de bine, pot recomanda si mierea poliflora ca fiind cea mai buna miere, fiindca este obtinuta dintr-un buchet floral foarte diversificat, ceea ce inseamna ca are efecte multiple. De exemplu, mierea de la câmpie are o acţiune antiseptică şi sedativă mai puternică, spre deosebire de mierea polifloră din regiunile muntoase înalte, la care efectul antiinfecţios se adresează în special aparatului respirator, iar efectul sedativ este înlocuit cu unul tonic nervos. În general, mierea polifloră este considerată cel mai complex tip de miere ca acţiune terapeutică, ea înglobând nectarul de la câteva zeci, dacă nu sute, de specii de plante medicinale şi împrumutând ceva din proprietăţile terapeutice ale fiecăreia dintre ele.

Insa cel mai mare succes il am cu mierea de mana de padure, care este intradevar un sortiment aparte....insa despre acest sortiment mai multe intr-o postare viitoare.

miercuri, 14 octombrie 2009

Cateva diferente intre sortimentele de miere

Fiindca tot a venit toamna si albinele si-au incheiat munca de peste vara, cred ca e timpul sa le multumim pentru mierea care au produs-o si pe care o vom putea savora cu totii de acum pana la primavara. Trebuie sa va spun, ca din punct de vedere al productiei de miere, anul acesta albinutele au fost foarte harnice, productia de miere de salcam fiind cea mai buna calitativ si cantitativ din ultimii 7 ani. Asta inseamna si ca mierea de salcam este foarte cautata la export datorita calitatii deosebite, dar si ca noi - consumatorii de miere - vom putea fi mult mai pretentiosi anul acesta la calitate.
Stiu ca multi dintre voi stiti deja chiar mai multe decat mine despre miere, insa pentru cei "novici" in ale mierii, vreau sa le explic cateva lucruri "de baza", despre care unii oameni ma intreaba la targurile de miere.
Culoarea mierii si gustul sunt diferite pentru fiecare sortiment de miere, in functie de nectarul floral din care ea provine. Astfel:
Mierea de salcam este deschisa la culoare spre transparenta. Este considerata o miere de calitate superioara, aroma ei fiind cea mai discreta si fina dintre sorturile de miere din Romania, . Poate fi folosita ca indulcitor la ceai sau cafea, fara a denatura gustul acestora, tocmai de aceea este preferata si de copii. Mierea de salcam (care nu are amestec din alte flori) NU CRISTALIZEAZA, sau cristalizeaza foarte lent, in cativa ani.
Citesc in diferite articole, care doresc a educa populatia, niste afirmatii cu titlu de ADEVAR ABSOLUT, cum ar fi: "Mierea care nu cristalizeaza NU este naturala" FALS.
Daca pana acum cativa ani lumea spunea ca mierea care cristalizeaza este cu zahar, acum se cade in extrema cealalta. False ambele variante: Unele sorturi de miere cristalizeaza mai repede, altele mai lent sau deloc, in functie de raportul fructoza/glucoza din miere.

Mierea de rapita este si ea deschisa la culoare, iar atunci cand cristalizeaza, este sub forma unei paste aproape albe. Gustul este dulce, fara o aroma anume. Fiind o miere de primavara care se recolteaza repede pentru a nu cristaliza in faguri, poate avea un continut destul de ridicat de umiditate, ceea ce insemna ca este un sortiment destul de fluid. Mierea de rapita cristalizeaza foarte repede.

Mierea poliflora (din flori de camp, asa cum intelegem noi in Ardeal prin poliflora) este de culoare inchisa - rosiatica si este obtinuta dintr-un buchet floral diversificat, ceea ce-i confera o aroma deosebita si un gust foarte placut. Este in topul vanzarilor in Romania, insa ea poate fi amesteca cu miere de floarea soarelui in zona de sud a tarii, ceea ce poate duce la o cristalizare foarte rapida, si un gust putin diferit.

Mierea de tei este de culoare galben-aurie, cu reflexe verzui si are o aroma foarte puternica. Romania este o mare producatoare de miere de tei, de calitate deosebita, aceasta miere fiind cautata la export. Aceasta miere este recunoscuta ca avand proprietati calmante si expectorante.
Mie personal, mi se pare chiar prea aromata, asa ca prefer mierea de salcam pe paine, si poliflora in ceai, insa cand sunt racita si tusesc folosesc si miere de tei.

Nu vreau sa ma apuc sa va descriu cele "n" feluri de miere, ci prefer sa mai dau lamuriri pe parcus ce apar persoane interesate de ceva anume.
Mai multe sortimente le gasiti pe larg descrise pe site-ul www.proapicultura.ro precum si pe alte site-uri de specialitate.