Se afișează postările cu eticheta miere ecologica. Afișați toate postările
Se afișează postările cu eticheta miere ecologica. Afișați toate postările

marți, 23 februarie 2010

Produse bio cu miere la BioFach 2010


BioFach este cel mai mare targ international de produse bio din lume, iar ceea ce vreau eu sa punctez aici este ca unul din produsele bio cu care Romania s-a facut remarcata in fiecare an la acest targ este mierea ecologica. Dintre firmele romanesti cu produse ecologice prezente in standul Romaniei, producatorii de miere au reprezentat cam 40% din total firme expozante. Si ceea ce e la fel de notabil este faptul ca toate tarile expozante promovau mierea ca si produs bio de baza.
Italienii isi promovau mierea si restul produselor traditionale, in functie de zona Italiei din care proveneau, dar erau prezente si marci importante ca "Melizia" cu o gama larga de produse cu miere: batoane de cereale cu miere, bomboane cu miere si altele, toate produse Bio.
Grecia era reprezentata de una dintre cele mai cunoscute marci de miere din Cipru: "Mellona", exclusiv cu sortimente de miere crema: niste retete inedite de miere cristalizata-crema in combinatie cu crema de alune, de struguri si altele.
Germania era reprezentata de unul dintre cei mai mare importatori si distribuitori de miere vrac din Europa, dar si de marca "Breitsamer Honig" cu produse recunoscute in intreaga Europa.
Francezii au fost reprezentati de una dintre cele mai importante firme de cosmetice cu produse BIO pe baza de produse ale stupului: "Melvita", companie infiintata de un bilog-apicultor in 1983. Si cum Franta e tara parfumurilor si a cosmeticelor, nu ma mira ca cele mai apreciate produse cosmetice "apicole" provin de la ei.
Chiar si faimoasa miere de Manuka era prezentata la acest targ de o firma din Anglia care importa mierea din Australia, precum si multe alte sortimente deosebite din toata lumea, fiecare dintre aceste sortimente avand recomandari curative speciale.
Pentru cei care se gandesc sa inceapa un business cu produse bio in Romania, BioFach e locul de unde trebuie sa inceapa: acolo vor gasi de la alimente de baza BIO,lactate, mezeluri, pana la semipreparate, cafea, ceaiuri, bauturi alcoolice (un salon intreg destinat doar vinurilor din culturi ecologice), dar si cosmetice si textile BIO.
50% dintre expozanti sunt furnizori de materii prime BIO, iar restul de 50% sunt produse obtinute exclusiv din ingrediente BIO. Binenteles ca multe dintre aceste produse pot parea un lux pentru piata romaneasca, dar unele sunt cautate si cerute mai ales de clientii "instariti" care au testat aceste produse in afara si le-ar folosi si acasa, in Romania.

miercuri, 9 decembrie 2009

Ce inseamna miere bio ?

Multi clienti ma intreaba la targuri:
1.cum adica e mierea bio ?
2.Si de unde stim noi pe unde a zburat albina ?
3.Mierea care nu e bio, nu e naturala ?

1. Mierea bio (sau mierea ecologica) este obtinuta cu respectarea unor conditii destul de stricte (ca si la alte alimente agricole), dintre care va enumar aici doar cateva:
- stupina trebuie sa fie amplasata intr-o zona ecologica, adica fara factori poluanti industriali, sau culturi intensive care sunt tratate cu pesticide. In concluzie trebuie sa fie o zona "salbatica"...si cum agricultura la noi in Romania se mai practica doar prin putine locuri, har Domnului, e plin de locuri "salbatice". Aceasta zona este verificata de organismul de certificare ca indeplineste aceste conditii, si se pot chiar preleva mostre din sol si din apa pentru verificari.
- nu este voie sa se faca tratamente asupra albinelor cu antibiotice de nici un fel, ceea ce face destul de dificila tratarea lor impotriva paduchilor. Cei care fac miere bio pierd anual multe familii de albine, tocmai pentru ca nu au voie sa le trateze. Aceasta de fapt este una din conditiile esentiale ale produselor bio din agricultura: acea de a nu avea in continut reziduuri de antibiotice. Aceste reziduuri consumate in mod frecvent timp de mai multi ani, si cumulate de la mai multe alimente, pot afecta organismul, slabindu-i imunitatea, precum si puterea de reactie la tratamentele efective cu medicamte - antibiotice.
- ceara folosita la faguri nu are voie sa fie decat ceara obtinuta din stupina bio
- mierea trebuie extrasa si depozitata doar cu utilaje de inox (nu plastic sau aluminiu)
- un organism de certificare ecologica verifica pe parcusul anului toate aceste conditii si multe altele, si preleveaza pentru analize mostre din miere si ceara.
2. Albina nu zboara decat pe o raza de 3 pana la 5 km in jurul stupinei, astfel ca acea zona pe o raza de 5 km este verificata daca indeplineste conditiile ecologice cerute.
3.Faptul ca o miere este nu este certificata ecologic, NU inseamna ca nu este naturala. Natural - inseamna ca a fost obtinuta de albine, si ca nu i s-au adaugat nici un fel de ingrediente (zahar sau sirop de glucoza).
Deci, si mierea conventionala este naturala 100%, doar ca aceasta miere nu a fost urmarita in tot procesul ei de obtinere, de la florile de pe care s-a cules polenul pana la ambalajul in care s-a pastrat mierea.
Astfel stand lucrurile, este evident ca recomandat este sa cumparam si sa consumam doar miere bio, despre care stim ca s-au luat toate masurile necesare pentru ca acea miere sa nu contina nici un fel de factori nocivi pentru om.
Uneori si mierea conventionala de la unii apicultori poate fi la fel de curata ca si cea certificata BIO, doar ca poate acel om nu a avut timpul sau banii necesari pentru a trece prin procesul de certificare ecologica (care nu e nici unsor, nici ieftin, si implica si destul de multe birocratie).
Eu am dorit mai mult sa explic lucrurile cat mai simplu pentru cei neavizati, dar asta nu inseamna ca nu puteti gasi o miere de calitate pe marginea drumului: este posibil....orice e posibil pe lumea asta...DAR, nu veti avea niciodata nici un fel de certitudine ca intradevar este un produs de calitate.
De ce sa nu-i ajutam pe acei apicultori care si-au investit timpul, banii si energia in a demonstra ca produc miere bio, si deci au obtinut un Certificat de Producator Ecologic ?
Daca e sa aleg BIO, atunci o sa caut doar mierea cu eticheta ce contine sigla "ae", pentru ca in felul acesta ii ajut pe cei care au investit, si au demonstrat ca produc o miere pura.