Viser opslag med etiketten hovedretter. Vis alle opslag
Viser opslag med etiketten hovedretter. Vis alle opslag

lørdag den 10. september 2011

Tema: Squash (1)

Jagten på skønne retter med squash/courgetter er gået ind. Haven bugner nemlig af dem lige nu. Den første ret jeg har fundet, er denne Squashlasagne med hytteost og snyde tomatsauce fra magasinet "Mad".  Lasagnen er helt perfekt som tilbehør til lyst kød eller fisk.

Ps. Har allerede lavet den flere gange indenfor en uge ! 








Squashlasagne med hytteost

2.  pers.

2 stk squash
250 g hytteost
1 løg
150 g revet ost
8-10 lasagneplader
½ glas færdiglavet tomat/pasta sauce
 ½ tsk stødt muskat
salt+peber

Riv begge squash på den grove side af rivejernet. Hak løget fint og svits grønsagerne i lidt fedt stof på en pande, ca 2-3 min. Tilsæt muskat, hytteost, s+p og 50 gram revet ost. vend det godt rundt.  Find et lille fad, og lav lasagnen lagvis med sqaush balandingen, tomatsauce og lasagneplader. Afslut med revet ost. Bages ved 180 grader i 30-40 min.

mandag den 29. august 2011

En pandekagePizza med rugmel

Denne sommer har jeg lavet rigtig rigtig mange madpandekager (måske fordi det har regnet så meget!), med alt muligt forskelligt fyld og det var sådan set også meningen vi skulle have det igen forleden aften - Imens jeg rørte dejen sammen, kom jeg dog til at tænke på en opskrift jeg engang har set på en pandekagepizza. Der blev derfor researchet lidt på nettet efter lidt inspiration. Jeg nærlæste bl.a  Anne Naturglads blog indlæg HER, og kombineret med det jeg havde i køleskabet, kom opskriften på min pandekagepizza til at se sådan ud...........





Pandekagepizzaen her bliver lidt omelet-agtig i smag og konsistens.



Pandekagepizza med rugmel

2 stk.

Bund

3 æg
2 dl hvedemel
3 dl rugmel
salt
4 dl mælk

Fyld

150 g bacon
3 dl majs
2 tomater skåret i tynde skiver
1 sort løg ( Finthakket)
2 spsk oregano
1 spsk basilikum
1 pose revet ost 250 gram
salt


Beklæd to fade ca 30 gange 30cm med bagepapir og tænd ovnen på 200 grader. Pisk dejen til pandekagen godt sammen. Og hæld halvdelen af dejen i hvert fad. Forbag "pandekagen" i ca 10-15 min, til den bliver lidt fast og let gylden.




Hak løget fint og skær bacon i fint ud. Svits løg og bacon godt på en varm pande. Tilsæt krydderier og vend det i panden sammen med majs. Skær tomaterne i tynde skiver. Hæld majsblandingen på den forbagte pandekagepizzabund, fordel tomatskiverne og osten øverst. Bag den igen ved 200 grader i ca. 20 min.

lørdag den 13. august 2011

Tak for blogawards, nyt arbejde og spinatpandekager

Først må jeg lige sige 1000 tak til bloggerne bag  cestlaviebyg.blogspot.com og homemadeheaven.net, som inden for de sidste uger hver har givet mig  en blogaward. Det er jeg selvfølgelig meget  beæret over. Desværre er jeg ikke så meget til at lege med på disse awards, så jeg har ikke givet dem videre.Jeg notere det lige i højre side.

Der er i øjeblikket lidt stille på min blog og det skyldes at jeg her første august er begyndt på et nyt arbejde, som jeg er utrolig glad og lykkelig for at jeg har fået. Indlægene står derfor ikke i kø, men i sidste uge fik jeg lavet disse krydrede spinatpandekager med fyld af broccoli, paprika og flødeost. De er et godt bud på en ret til en dag uden kød. Opskriften er fra " Køkkenkræs og kloge kontanter" af Birgitte Escherich.





Spinatpandekager med broccoli, paprika og flødeost.

2. pers.

1½ dl hvedemel
1 tsk stødt koriander
2 æg
3 dl mælk
300 g hakket frisk spinat

Fyld

1 fint hakket løg
1 fed revet hvidløg
1 spsk paprika
½ tsk spidskommen
1 tsk stødt koriander
750 kartofler (kogte!)
1 broccoli (let kogt)
3 spsk friskost
1 citron i både

Bland mel, koriander, salt og peber. Pisk æg og mælk i og tilsæt spinat. Bag pandekagerne på begge sider og hold dem varme.Fyld: Sauter løg, hvidløg, paprika, spidskommen og koriander i olie til de det klares i farven. Skær de kogte kartofler i terninger og broccolien i små buketter, kom dem i løgblandingen og sauter et par min mere. Tilsæt friskosten og lad det smelte, ikke koge. Fordel fyldet i pandekagerne, og server med citronbåde til.


onsdag den 3. august 2011

Kylling i hyldeblomst og vandmelonsalat

På Politiken.dk faldt jeg over en opskrift med kylling og hyldeblomst. Det så spændende ud, så i weekenden fik jeg grillet en kylling i hyldeblomstsaft og vandmelonen til salaten fik også en tur i hyldeblomsten. Kyllingen blev rigtig lækker og saften gav den en ekstra god farve. Smagen af hyldeblomst blev lige tilpas, uden at dominere. Kyllingen blev desuden serveret med en majspuré-crostini.









Marinade til 1 kylling

6 spsk hyldeblomstsaft
1-2 spsk rosmarin
2 fed knust hvidløg
Olie

Skær kyllingen ud i 4 stykker. Smør/pensl den med olie. Bland marinaden og hæld den over kødet. Steg kyllingen i ovn (200 grader i ca 1 time) eller grill den til den er godt gylden.

Majspure-crostini

1 ciabatabrød i skiver
2 dl majs
15 mandler
Lime-saft ca 1-2 spsk.
Salt
2 spsk olie
evt  ½-1 fed hvidløg.

Blend majs, olie og mandler plus evt. hvidløg. Derefter smag til med lidt limesaft og salt. Lad det trække et par timer. Smør det på ristet skiver af ciabattabrød.

Vandmelonsalat

Tern af vandmelon som trækker 1 time i et par spsk. hyldeblomstsaft.
Tern af agurk
Feta
Hovedsalat.

lørdag den 30. juli 2011

Couliflower

Blomkål Ja. Jeg er jo, som nævnt før, ret vild med friske danske blomkål. Denne gang har jeg brugt dem til frikadeller. Blomkålsfrikadeller. Og de er bare herlige. De bliver lækre sprøde og nøddeagtige i smagen. Skøn spise. Man (jeg) glemmer helt der ikke er kød i dem. Spis dem evt. sammen med en frisk salat og brød. 



 


Her med papadums, stegt hvidkål og courgette, samt creme fraiche.

Blomkålsfrikadeller

1 blomkål
1 fintsnittet forårsløg
½ tsk revet muskat
2 tsk salt
peber
100 g rasp
2 æg
Rasp til at vende dem i.

Kog blomkålen i 8-10 min. Tag dem op af vandet og lad dem dryppe af. Hak blomkålen groft, kom blomkålen en skål og bland dem med de øvrige ingredienser. Form med hænderne små bøffer, og vend dem forsigtigt i rasp, og steg dem i smør og oile, på begge sider til de er sprøde.

   

søndag den 17. juli 2011

Grillet roastbeef med hindbærvinaigrette og pinjekartofler

Skøn højsommer mad på grill. 

Hindbærviniagrette

4-6 pers.
3 spsk hvidvinseddike
4 spsk olivenolie
2 tsk honning
100 gram hindbær
Salt

Blend alle ingredienserne til viniagretten, minus salt. Tilsæt salt når du smager den til. 

Pinjekartofler

Kartofler skået i både
Løg skåeret i både
Pinjekerner

kartoflerne og løgene vendes i en blanding af olie, paprika, timian, salt og persille. Grilles i 45 min til de er møre, tilsæt først pinjekernerne de sidste 15 min af stegetiden.

Roatbeefen blev grillet i ca 30 min, til en centrumtemperatur på 54. Hviletid derefter ca 10 min, under folie.

fredag den 8. juli 2011

Braciole alla cacciatora

Koteletter i rødvin og anis. Rødvin og anis lyder som en mærkelig kombination, men i denne sicilianske ret forenes de på smukkeste vis, til en meget aromatisk sauce, som klæder kødet rigtig godt. Opskriften er fra " Det sicilianske køkken" af Helle og Alfredo Tesio, se evt Her
Tomaterne er fyldt med en mos af kartofler og parmesan.







Braciole alla cacciatora

2. pers.

2 store tykke koteletter
3 dl rødvin
1 tsk stødt anis
2 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
1 håndfuld dild
s+p

Bland olie, rødvin, knus hvidløg og anis sammen. Læg koteletterne i et fad og hæld rødvinen over. Dæk dem til og lad dem stå køligt  2 timer, gerne mere. Mine fik 4 timer.  Drys koteletterne med salt og brun dem godt af på begge sider. Skru ned for varmen, og hæld vinen ved. Lad koteletterne stå ved middel varme i 10 min. Server koteletterne drysset med dild.

Fyldte tomater

2. pers

200 g kogte kartoffel
3-4 spsk revet parmesan
20 gram smør.
4 tomater

Mos de kogte kartofler med smør, og bland parmesan i mosen. Drys lidt salt i mosen. Udhul tomaterne, og fyld dem med kartoffelmosen. stil dem i et lille fad, så de ikke vælter. Bag dem 20 min ved 180 grader, til mosen bliver let gylden.

 
 

torsdag den 7. juli 2011

Spaghetti-reder med chorizo

Da jeg så disse her hos newyorkerbyheart kom de straks på ugens madplan, selv om jeg ikke laver så meget madplan lige nu. Der er vist gået sommer i den. Men jeg synes virkelig rederne er sjove og de kunne da også være et bud på en lille forret. Jeg har lavet lidt om på opskriften, og udskiftet skinke med chorizo, fordi det var det køleskabet kunne byde på. Alm. spaghetti blev udskiftet med fuldkornspaghetti. Mængderne har jeg også ændret lidt på. Fyldet fik jeg ikke brugt det hele af, da rederne var lidt svære at gøre alt for store, uden de så ville gå "fra" hinanden, så det resterende fyld blev brugt til små mini-tærter.




Spaghetti-reder med chorizo

3-4 pers.

250 g spaghetti
4 spsk. fintrevet parmesan
2 spsk. rasp
1 spsk Timian (gerne en stor en af slagsen)
2 æg
3 spsk. piskefløde
1 kugle frisk mozzarella skåret i tern
4 tomater, skåret i tern
5 chorizo-brunchpølser (125 gram)
1 spsk basilikum
s+p
Olivenolie
Kog spaghettien i rigeligt vand.
Bland rasp, fintrevet parmesanost og krydderi sammen. I en anden skål blandes æg og fløde let sammen. Bland derefter mozzarella, pølse, tomat, basilikum, salt og friskkværnet peber i flødeblandingen..
Hæld vandet fra spaghettien og bland spaghettien med parmesan-blandingen. Stik en gaffel ned i spaghettien og tag en portion op, som vikles rundt om gaflen. Brug evt en spiseske som "støtte". Sæt det på en bageplade med bagepapir og forsæt til det hele er brugt op.
Lav forsigtigt fordybninger i "rederne" med fingrene.
Fordel ægge-blandingen i rederne og sæt i en 200 grader varm ovn. Bag i 15-17 minutter, til osten er smeltet. Tag dem ud og dryp med lidt god olivenolie. Server straks. 


torsdag den 23. juni 2011

Rødspættefilet i sprød salat med ærtepuré og fladbrød

Sommerligt, nemt og lækkert. Lav gerne ærtepureen i godt tid, den bliver kun bedre af at trække i nogle timer. Fileterne er paneret i rugmel. Opskriften er inspireret fra siden her www.saesonforgodsmag.dk, hvor der er mange skønne opskrifter at finde.



Rødspættefileter i sprød salat med ærtepure

4 pers.

10-12 rødspættefileter
Rugmel
1 iceberg
1 agurk
Dild

Ærtepure

200 g ærter
2 spsk. mandler
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie


Vend rødspætterne i rugmel. Varm olien eller smør på en slip let pande og steg rødspætterne på begge sider, til de er gyldne og godt sprøde.
Del salaten i store blade. Skær agurken i halve skiver.
Kom ærter i en blender sammen med mandler, presset hvidløg og olie og kør til en pestolignende konsistens.

Fladbrød

4 dl hvedemel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
2 spsk. olivenolie eller rapsolie
1½ dl vand
 olie til at smøre brødene med

Rør mel, vand, salt og bagepulver godt sammen. Form 8 boller, smør dem med olie og tryk dem godt flade. De skal gerne være ½ cm tynde. Varm en pande op, og bag dem herpå, uden fedtstof. Bages til de bliver gyldne på begge sider.

Server fisken i icebergsalat med agurker og  ærtepuré. Drys med hakket dild.

tirsdag den 21. juni 2011

Stegt blomkål med lakrids ala det lille koekken

Du danske blomkål, I looove you.

De danske blomkål smager simpelthen bare for godt, og da det er nu der er sæson, vil jeg købe blomkål i lange baner. Blomkål er efter min mening bedst når de er "halv- kogte". Jeg er ikke meget for rå blomkål, og bestemt heller ikke for den helt gennemkogte udgave. Når blomkål bliver stegt får de sådan en dejlig let nøddeagtig smag, så det har jeg gjort her, sammen med mandler og lakrids. Det lyder måske nok underligt med lakrids, men det passer rigtig-rigtig godt sammen med blomkål.
Blomkålene skal ikke begraves i lakrids, men bare lige ha et lille strejf af lakrids. Her serveret med en hakkebøf med persille og lidt feta.





Jeg lavede det sådan her..

Stegt blomkål med lakrids ala det lille koekken

2. pers.

1 blomkål - skåret ud i små buketter.
20-25 mandler, groft hakket.
1 tsk lakridspulver
Smør og olie   

Varm lidt smør og olie op på en pande og steg blomkålen i ca 8-10 min ved middel varme. Tilsæt mandlerne og lad dem stege med et par min. Tilsæt tilsidst lakrids. Drys pulveret igennem en sigte, så fordeler det sig bedre. Vend det godt rundt og server.

søndag den 22. maj 2011

Honning-timianglaseret skinkeculotte, kartoffellasagne og fyldte mini peberfrugter

Nytårsaften fik vi mad fra SanGiovanni (indlæg fra nytår Her), og blandt de lækre sager var der en kartoffellasagne, som har rumsteret rundt i mit hoved lige siden. Jeg har derfor lavet min egen udgave, og jeg har lavet den som en mini-lasagne i små forme. Lasagnen bliver cremet og lækker, men da den også bliver lidt tung, synes jeg derfor det var passende at servere den i små forme. Lasagnen kan selvfølgelig også laves i et lille fad.
Honning-timianglaseringen er meget smagfuld og passer perfekt til kødet. Perberfrugterne er herligt og nemt tilbehør. De skal bages "oprejst" ellers flyder fyldet ud. Stil dem evt. i en lille ramekin/souffleform.






   





Kartoffellasagne

6 forme (diameter på ca 10 cm)

400 g kartofler
30 g smør
4 spsk mel
4 dl mælk
Revet ost

Skær kartoflerne ud i tynde skiver, og giv dem et opkog på 5-8 min. Hæld vandet fra. Smør formene med lidt olie. Lav en bechamelsauce. Smelt smør i en gryde. Tilsæt mel, og rør det til en melbolle. Hæld mælken ved, lidt efter lidt, og lad saucen koge op. Tilsæt salt og peber, evt revet muskat.
Hæld lidt sauce i formene (1 stor spsk) og læg kartoflerne i formene. Hæld resten af saucen over og drys med ost. Bag dem ved 180 grader i ca 20 min, til de er gyldne.


Fyldte mini-peberfrugter

4 mini peber

Fyld
1 stor spsk revet ost
Et hakket forårsløg i tynde ringe 
1 spsk finthakket soltørret tomater

Bland fyldet. Rens og skær toppen af peberfrugterne. Fyld dem, og stil dem i en form, så de har åbningen opad. Bag dem i 20 - 25 min ved 180 grader.


Marinade til en lille skinkeculotte

2 spsk flydende honning
2 spsk sennep
2 spsk timian
s+p

Rør marinaden sammen, rids fedtet på skinkeculotten, og fordel marinaden hen over. Steg den ved 160 grader i 45-60 min. Centrumtemperatur mellem 65-70 grader. 

mandag den 16. maj 2011

Gratineret kylling med svampe og låg af kartoffelpure

Jeg må fortsætte med den søde knold. Igen fra bogen til højre for dig.
En rigtig hyggeret, med fløde. Mums. Tilsæt evt. rosmarin, timian, oregano eller basilikum til kartoflerne.









Gratineret kylling med svampe og låg af kartoffelpuré


2 kyllingebrystfileter
3-4 skiver skinke
250 svampe
2 dl piskefløde
100 g revet ost
s+p

Kartoffelpuré

10 kartofler
mælk
s+p

Steg kyllingefileterne på en pande. Når de er stegte, skær dem i skiver og drys med s+p. Rens svampe og skær dem i tynde skiver. Steg dem på panden, tilsæt fløde og lad det simre til fløden begynder at tykne. Hæld de stuvede svampe i et fad, læg kyllingen over, sammen med skinken.

Kartoffelpuré

Skræl og kog kartoflerne møre. Mos dem godt med en kartoffelmoser eller igennem en sigte. Spæd til med kogende mælk, indtil konsistensen er som en grød. Smag til med ´s+p. Dæk fadet med puré, og drys med ost. Gratiner i ovnen, indtil osten får en flot fave. Server straks  

onsdag den 11. maj 2011

Grillet flanksteak med ostepanerede kartoffelskiver og peberfrugtsauce

Flanksteak bliver fantastisk på grillen. Måske fordi kødet er tyndt og har en store overflade, så man virkelig kan fornemme smagen fra grillen. Mørt og saftigt bliver det også. Kødet blev smurt med olie, barbecuekrydderi,  hvidløgsalt og peber. Steaken blev grillet over direkte varme i 6 min. på hver side. Derefter fik den lov til at hvile ca 8-10 min, uden folie. Den blev skåret meget meget tyndt ud på skrå og på tværs af fibrene. Kartoflerne kom også i grillen. De blev super lækre og sprøde, uden at blive for fede. Lav mange af dem, for de er hurtigt væk !
Saucen er en af mine ynglings. Den er smagfuld, let at lave og passer til det meste. Saucen på billedet blev lidt lys i farven, det skyldes at jeg brugte ½ gul peberfrugt. Det plejer jeg ikke. Normalvis bruger jeg kun røde peberfrugter, men nu var der lige ½ gul i køleskabet, og man bruger jo hvad man har. Ik.




Billedet blev taget i fuld sol, derfor skyggerne.


 Ostegratinerede kartoffelskiver

2. pers

2 bagekartofler
1 dl rasp
1 dl revet ost
1 æg
lidt mel

Rens og skær bagekartoflerne ud i t tynde skiver. Bland mel og rasp, på en tallerken. Slå ægget ud i en anden og pisk det let sammen. Hæld mel ud på en tredje tallerken. Vend kartoffelskiverne, først i mel, derefter æg og til sidst i rasp og ost. Smør et fad med olie og læg skiverne heri. Bag dem ved 180 grader til de er gyldne, ca 20-30 min.




Peberfrugtsauce

1 rød peberfrugt
1 løg
1-2 fed hvidløg
2, 5 dl grønsags eller hønsebouillon
75 g mascarpone

Skær løg, hvidløg og peberfrugt ud i tern. Sauter dem godt i en gryde med lidt varm olie. Tilsæt 2,5 dl bouillon, og lad det koge 15 min. Blend den, og tilsæt mascarpone, som skal piskes godt ud, så der ikke kommer klumper. Ellers blend lidt igen. Smag til med s + p.

tirsdag den 10. maj 2011

Kartoffelburger med laks og pebersalsa

Søde knold, du kommer alt for lidt på menuen. Det skal der rettes lidt op på. Her er den brugt som en skæv variant til en alm. burger. Kartoflen er sat i stedet for burgerbollen. Køb gerne bagekartoflerne så store som det er muligt, så der er god plads til fyldet. Kartoflen skal flækkes på langs og bages mør i ovnen. Skær den værste runding af, så skiverne bliver en anelse flade ! - Pebersalsaen bliver skøn, lav den også til andet lyst kød, eller til en alm. burger. Opskriften er inspireret af Anders Walbergs " Kartoffelkogebogen". Den blev købt, da der var bogudsalg i feb.    








Kartoffelburger med laks

2. pers.

6 små bagekartofler eller 4 store.
2 stykker laksefilet.
2 tomater
100 g frisk spinat
lidt smør
Rosmarin
4-6 trætandstikker

Gør kartoflerne rene, og flæk dem på langs. Skær dem lidt til, så de bliver en anelse flade. Specielt dem der skal bruges som bund. Smør dem med lidt olie, og drys dem med salt og lidt rosmarin. Bag dem i ovnen til de er møre ved 180 grader. Skær laksefileterne ud. En laksefilet skæres i 3 stykker, hvis kartoflerne er små, ellers kun i 2. Bag laksestykkerne i ovn ca 15- 20 min, sammen med kartoflerne.

Skær tomaterne ud i skiver. Skyl spinaten og sauter den i lidt smør, kun til de falder en smule sammen. (½- 1 min ) ( lav spinaten helt til sidst)

Saml burgeren, og stik en tandstik igennem hele burgeren, så er der lidt hold på den. Server med pebersalsa omkring.

Pebersalsa

½ gul peber
½ rød peber
1 tomat
olie
sød chilisauce (brugte ca 2 spsk) - brug mere hvis du gerne vil have den stærk.
s + p

Skær peberfrugterne i små tern. Flå tomaten, ved at koge den et øjeblik, så skindet løsner sig. Skær tomaten i fine tern. Varm olien op, og sauter grønsagerne i 8-10 min, til de bliver godt bløde. Smag til med sød chilisauce, salt og peber. Server med det samme.



lørdag den 7. maj 2011

Langtidsstegte koteletter med peperoni ala det lille koekken

Koteletter. Jeg er ikke meget for dem. Det er jeg altså ikke. Virkelig ikke. No no. Har nok fået for mange af dem i 80érne. Meeen ( og der skulle jo komme et men) da jeg så en ret med langtidsstegte koteletter på bloggen Olgasmad, tænkte jeg alligevel at de skulle ha en chance. Imens jeg svømmede rundt på Olgas blog, så jeg en anden sjov ret med koteletter i fad, som var lavet med peperoni. Retterne har jeg slået sammen, og lavet min egen langtidsbagte koteletter med grønsager og peperoni ala det lille koekken. En ret som jeg HELT sikkert vil lave igen, selv om koteletterne ikke blev så møre at kødet faldt fra hinanden, hvilket jeg havde regnet med, og set frem til. Det er jo ligesom det der var meningen med langtidsstegningen. Jeg har dog mistænkt min ovn for at være synderen, den er nemlig ikke særlig god, når den er på alm. ovn - så jeg tror ikke kødet fik varme nok i de første 60 min, før jeg fik skruet over på varmluft. Det må jeg lige ha eksperimenteret lidt med.

 Hvad er jeres erfaringer med langtisstegning ?









Langtidsstegte koteletter med peperoni

4 store koteletter
½ spidskål
½ fenikel
2 gulerødder
1 ds tomater
2 fed hvidløg
1 spsk hvidvinsedike
1 spsk rosmarin
1 spsk timian
½ spsk hvidløgsalt
½ spsk okø grønsagsbouillon
1 dl vand
1 dl fløde
peperoni
Lidt mel


Grøntsagerne skæres i fint ud og sauteres i lidt fedstof på en pande.
Grøntsagerne tages af panden og lægges i et fad. Koteletterne, som er vendt i hvedmelet brunes i lidt fedstof på panden.Koteletterne lægges oven på grønsagerne. Rør tomat, krydderier, hvidvinsedike, vand, bouillon godt sammen i en skål. Og hæld det over kødet. Bag fadet i 2½ time ved 150 grader. Når der er ½ time tilbage af stegetiden, tilsættes fløden i fadet og pynt fadet med peperoni. 


Retten blev serveret med ris og nacho rolls fra min goodiebag ved madbloggertræffet i Marts.










torsdag den 28. april 2011

Tortilla Lasagne

Da jeg var i sommerhus i sidste uge, lavede jeg denne sjove og hurtige tortilla lasagne. Den kan varmt anbefales. Opskriften fandt jeg i " Brug låget når du griller" fra 2002,  som var sommerhusets samling af opskrifter. Saucen til denne lasagne, er mere "tør" end en alm. lasagnesauce, da tortillaerne ikke suger så meget væde som lasagneplader normalvis gør.      






Tortilla Lasagne

500 g oksekød
100 g bacon
1 dåse hakkede tomater
70 g tomatpure
2 groftrevne gulerødder
1 finthakket løg
1 bundt persille
1 dl vand
1 spsk Hønsebouillon
1 -2 spsk basilikum
5-6 Tortilla
200 g revet mozzarellaost ( jeg brugte parmesan)
3 dl karolines grundsauce ( jeg lavede en beschamelsauce på slum)

Brun bacon af i en gryde. Tilsæt kødet og brun det godt af. Tilsæt grønsager og lad det stege under omrøring i  nogle minutter. Resten af ingredienserne tilsættes og lad saucen simre i 15-20 min.
I et smurt ildfast fad lægges en tortilla. Herefter følger kødsauce og bechamel. Fortsæt lagvis og afslut med en tortilla på toppen, et tyndt lag bechamel og drys med ost.
Bag den i ovnen ved 180 grader i ca. 25 min. 

lørdag den 16. april 2011

Polenta, pinjekerner, rosiner, bacon og mørbrad

En super hyggelig italiensk inspireret middagsret. Begynd i lidt god tid, da polentaen lige skal køles af, før den skal steges.

Opskriften er fra kogebogen til højre for dig.

Rigtig rigtig god påske til alle herfra...





Polenta

3-4 pers.

200 g lyn polenta
6 dl kogende vand
1 dl olivenolie
2 spsk timian
Olie til stegning.

Kom polentaen i det kogende vand, og rør godt rundt til det bobler. Tag den af varmen, rør olie, timian, s+p i, og hæld den i en rugbrødsform beklædt med bagepapir. Lad den stå til den er kold. Kan holde sig i køleskab i 3-4 dage.


Mørbradbøffer med bacon, rosiner og pinjekerner.

1 mørbrad skåret til bøffer.
1 pakke bacon i skiver
100 g lyse rosiner
1 spsk rosmarin
50 g pinjekerner
Olie til stegning

Steg bacon til de er sprøde og gyldne. Tag dem af panden. Steg mørbradbøfferne på panden og drys dem med rosmarin. De skal stege ca 10 min. Tag dem af panden, når de er stegt. Steg derefter rosiner og pinjekerne i et par min. Tilsæt derefter bacon.
Samtidig skæres polentaen i ca 1 cm tykke skiver, og de skal steges på panden i et par min, på begge sider.
Anret bøfferne ovenpå polentaen og drys med rosiner, bacon og pinjekerner.
Server evt en salat til.











mandag den 11. april 2011

Samosa med grønsagsfyld

Serveret med en tomatsalat. Opskriften er fra min ynglingskogebog her i april, nemlig Trine Hahnemann "365 hverdagsretter." Lad dem køle godt af, for fyldet forbliver varmt længe efter de er kommet ud af ovnen.





Samosa med grønsagfyld

1 courgette i tern
10 kogte kartofler  i tern (Jeg brugte 3 store bagekartofler + 3 gulerødder)
4 spsk græsk yoghurt
2 spsk olie
1 tsk chiliflager
1 tsk spidskommen

6 ark filodej
75 g smeltet smør
s+p

Kom olien på en pande, tilsæt tern af courgette og krydderierne. Steg dem godt og lad dem simre lidt i 7-8 min. Tilsæt kartoflerne (og gulerødder)  og varm den godt igennem. Sluk for varmen, og vend yoghurt i, og smag til med salt og peber.
Pensl et ark filodej med smør og læg et andet ark filodej over. Skær arkene i 3 lange baner, læg 2 spsk fyld for enden af filodejen, og fold dejen skråt over til en trekant. fold den igen lige over og dernæst skråt igen. Gentag til det ikke er mere dej. Pensl lukningen med smør. Til sidst pensles hele samosaen.
Bag dem ved 180  grader, til de bliver gyldne.

Tomatsalaten er lavet på slum af cherrytomater, frisk purløg, frisk basilikum, olivenolie og lidt hvidvinseddike.

Server samosaerne til kylling eller en hakkebøf, hvis der skal kød til.




søndag den 10. april 2011

Hønsevelouté med hanebryst og jordskokkechips

Det er ikke blevet til meget madlavning i den forgangene uge.Vores boligrenovering er trukket ud i køkkenet, og som en konsekvens af det, har det ikke været muligt at lave mad. Men i fredags var der et lille slip, og det blev straks udnyttet til at lave hønsevelouté med rodfrugter, en bornholmer hane og havens sidste jordskokker blev brugt til friturestegte jordskokkechips. Det hele blev en lækker rustik fredags middag. Hanen blev lavet i en stegepose. Det har jeg aldrig prøvet før, hvorfor ved jeg ikke. Resultatet blev fremragende, kødet blev utrolig saftigt og ekstra mørt. Den fik fem kvarter ved 180 grader, og den blev fyldt med persille, før den kom i ovnen.     





Hønsevelouté med rodfrugter

4 pers.

50 g smør
50 g mel
½ l god hønsebouillon
3/4 dl fløde
1½ æggeblomme
sukker
eddike eller citronsaft

½ knoldselleri skåret i små tern
3 gulerødder i små tern
½ fints snittet skalotteløg
½  dl fint snittet persille ( jeg brugte en hel dl )


Kog knoldselleri og gulerødder møre. Hæld dem derefter i en sigte, så alt vand kan løbe fra.
Derefter smelt smørret i en gryde ved middel varme, tilsæt mel, og rør det godt sammen til en bolle. Tilsæt hønsebouillon, og kog det godt igennem under omrøring, så der opnåes en tyk konsistens.
Tag gryden af varmen. Rør piskefløde og æggeblommer sammen i en skål. Tag lidt af den varme opbagte sovs og hæld den over i flødeblandingen. Hæld nu blandingen tilbage i gryden, og kog saucen op under konstant piskning. Smag den til med eddike, sukker, salt og peber. Til sidst vendes rodfrugter, løg og persille i saucen, smag den igen til.




Jordskokkechips 

3 store jordskokker
Olie til fritering

Skær jordskokkerne i meget tynde skiver. Varm olien op i en gryde. Tjek evt. med et riskorn, når det syder omkring kornet er olien klar. Friter skiver af jordskokker, indtil de bliver gyldne.Tag dem op af olien, med en hulske, og læg dem på et stykke fedtsugende papir. Drys dem med salt.


søndag den 3. april 2011

Tandoorikylling med raita og stegte ris




Igen fra min nye ynglingskogebog "365 hverdagsretter" af Trine Hahnemann. Super enkel at lave og en virkelig smagfuld ret, med indisk tandoori. Hvis du ønsker en forholdvis kraftig smag af tandoori, så passer mængden af krydderiet som angivet i opskriften, ellers halver til kun 1 spsk. i stedet for 2. 





Tabdoorikylling

2. pers.

2 kyllingebryst i mundrette stykker
2 dl yoghurt naturel
2 spsk tandooripulver

Rør yoghurt sammen med tandoori, vend kyllingestykkerne i, og lad dem trække i 2 timer.  Læg derefter kyllingestykkerne med yoghurten i et ildfastfad, og steg dem i ovnen ved 200 grader i 20-25 min.

Raita

2,5 dl græsk yoghurt
2 spsk frisk fint hakket mynte ( jeg brugte persille)
½ agurk i små tern.
1 tomat uden kerner i tern ( jeg brugte 6 cherrytomater)
1 gulerod i små tern (Troede vi havde gulerødder, som vi altid har. Det havde vi så ikke, undlod dem derfor ) 
Evt. 1 fed hvidløg

Alle ingredineser til raita røres sammen, og smages til med hvidløg, s+p. Lad den gerne trække et par timer.

Stegte ris

1 fint hakket løg
1 spsk spidskommen
3 dl ris
5 dl vand

Kom olie i en gryde, tilsæt løg og spidskommen. Lad det karmellisere lidt. Lad det gerne blive lidt brunt. Tilsæt ris og rør godt. Hæld vand ved, og lad risene smire i ca 10-12 min, til vandet er væk. Tag dem af varmen  og lad dem trække i gryden under låg i 10-15 min.