Viser innlegg med etiketten Sørlandet. Vis alle innlegg
Viser innlegg med etiketten Sørlandet. Vis alle innlegg

søndag 29. juli 2018

Lørdagstur til Lindesnes Fyr


På det sydligste punktet på norsk fastland ligger landets eldste fyr. 27. februar 1656 ble 30 talglys tent i toppen av et treetasjes tårn. Samme høst kom kullblusset, før fyret ble lagt ned etter klager til kongen fra sjøfarere. Først i 1725 ble fyrdriften gjenopptatt; da med to lys. 

To fyrbøtere bemanner Lindesnes fyr i dag; hver over en periode på to uker. Et levende og godt besøkt fyr med både overnattingsmuligheter, museum, 
spisesteder, konserter og kunstutstillinger. Det fineste fyret i landet?


onsdag 25. juli 2018

Sliten svalestjert

Svalestjertens mønstre er lett gjenkjennelige; store kontraster mellom det mørke og det gule, og med en kraftig oransjerød ring ved bakhjørnet av bakvingen. Sommerfuglen har også en tydelig "hale" - som ses godt på dette bildet, og som sannsynligvis er opphavet til navnet.



Svalestjerten (Papilio machaon), som kan ha et vingespenn på 72 - 90 mm, er en av de største og vakreste sommerfuglene i Norge. Jeg har lenge håpet på et besøk av den på sommerfuglbusken i hagen, og i dag kom den, endelig! 




mandag 5. juni 2017

Furulunden i Mandal

Flott utsikt ved Kanelstranda
Foto: Anne-Lise Stangenes
Er det fare på ferde?
Foto: Anne-Lise Stangenes


Furulunden skogs-, og parkområde er på omlag 1400 daa. Området, som en gang kun besto av sand, ble i 2001 kåret til landets beste friluftsområde. Med dagens mange strender, skog-, og dyreliv, trekker Furulunden naturfotografer og andre friluftsfolk til seg. Lett tilgjengelig som den er, kun ti minutters vandretur fra Mandal sentrum, byr den på et vell av opplevelser hele året. Siste helg i mai vandret fire stk. naturfotografvenner omkring i det varierte, vakre området med kameraene våre. Alle fire er medlemmer av BioFoto

KLIKK - SE VÅRE OPPLEVELSER


tirsdag 18. april 2017

Påskesnø og grønnsisik

Foto: Anne-Lise Stangenes


Idet snøen lavet ned på Sørlandet 2. påskedag, kom grønnsisiken på besøk i hagen. En fargerik fugl, som til tross for navnet, er mer gul enn grønn...



søndag 19. februar 2017

Elg i vinterland

Elg i vinterland
Fotografert under kontrollerte forhold på Elgtun ved Byglandsfjord
Foto: Anne-Lise Stangenes



Siden dette bildet ble tatt, har oksen Orvar og hans "make", Olga, tatt avgårde innover i de sørlandske skoger. Det er bare å håpe at denne milde vinteren farer godt med dem, og at de klarer seg greit der ute... 




søndag 22. januar 2017

Celebert besøk...

Mandarinand på iskanten i Ravnedalen, Kristiansand.
Foto: Anne-Lise Stangenes


Foto: Anne-Lise Stangenes
I Ravnedalen i Kristiansand har en flokk stokkender og noen knoppsvaner fått celebert besøk. Den fargerike mandarinanda, som er svartelista og derfor uønsket i Norge, har hatt tilhold blant dem i noen uker nå. 

Opprinnelig kommer arten fra Øst-Asia, men forvillede fugler har holdt til i Storbritannia siden tidlig på 1900-tallet. Den innføres også som prydfugler/parkfugler i flere land, også i Europa. I Kina og Japan er den et symbol på lykke og ekteskapelig hengivenhet. 

Siden Fædrelandsvennen skrev om det celebre besøket tidligere denne måneden, er det mange skuelystne som tar turen til Ravnedalen for å se den sjeldne gjesten. Da jeg var der traff jeg på en kar som hadde tatt turen fra Bryne i Rogaland for å fotografere den. 

Uønsket eller ikke. Det var til og med 2016 lov å jakte på mandarinanda i Norge i perioden 21. august til 23. desember. Siden denne bestemmelsen nå er opphørt, kan den vakre andriken fra det store utland nyte livet i parken i Kristiansand. 

For flere bilder av fuglelivet i Ravnedalen, og ved klikk på bildene - i større format - klikk deg videre inn for å se...


Foto: Anne-Lise Stangenes


søndag 13. november 2016

Skulpturer av is i Kaldvellelva

Foto: Anne-Lise Stangenes

I dag var jeg sammen med en super gjeng fra BioFoto Sørlandet ved Kaldvellelva her i Lillesand. I takt med at temperaturen igjen har steget den siste uka, var det kun et ørlite håp om is i elva. Lykken var derfor ekstra stor da vi oppdaget noe is her og der . . .


søndag 6. november 2016

Småfugler i hagen

Stillitsen var tydelig nysgjerrig der den satt på toppen av fuglematerstativet. 
Foto: Anne-Lise Stangenes
Det er både fint å vite at en hjelper fuglene
med mat, og en stor glede å se dem - rett
utenfor huset i hagen.
Foto: Anne-Lise Stangenes




Denne helga kom vinterens første snøfall på Sørlandet. Småfuglene var tydelig på søken etter mat, og gjennom vinteren vil de alltid finne mange godsaker her i hagen. Stativet ble kjøpt på Plantasjen for en tid tilbake. Like ved står ei stor gran, og her er flere busker og trær som de kan gjemme seg i - rett ved siden av. En behøver ikke dra langt avsted for å kunne glede seg over fjærkledde venner...



Dersom du ønsker å lage fuglemat selv, kan du få tips på denne siden







søndag 30. oktober 2016

søndag 28. august 2016

Kaldvellelva øst i Lillesand

Elva som både kalles Stigselva, Stikselva, Kaldvella og Grimelva, er en del av Stigselvvassdraget. Den går fra Østre Grimevann med utløp til Kaldvellfjorden ved riksvei 420 (tidl. E-18) øst i Lillesand. Tidligere var det et eget, lite samfunn her - med både tresliperi, papirfabrikk, og butikk/landhandel. Vassdraget var også preget av tømmerfløting. Papirfabrikken brant ned, tømmerfløtinga stanset opp, og tresliperiet ble nedlagt. I dag er området populært som turområde med flotte, tilrettelagte stier; også for barnevogntrillere og rullestolbrukere.

Foto: Anne-Lise Stangenes


Speiling ved demningen
Foto: Anne-Lise Stangenes
I strålende solskinn var det deilig å vandre oppover langs vestre bredd av Kaldvellelva. Jeg startet like før den nedbrente papirfabrikken - ved fossen der, og vandret videre oppover langs bredden. Selve elva preges av flere fossefall, roligere, mer utvidede områder, og strie elvefar. Med både kamera, termos og niste i sekken, kom jeg ikke veldig langt... Ingen overraskelse overhodet. I lange stunder av gangen satt jeg bare der, lot naturlydene omfavne meg og bare var... 

Det beste i livet er gratis! 


Tekst/foto: Anne-Lise Stangenes

torsdag 4. august 2016

Vannløperne


Foto: Anne-Lise Stangenes


Foto: Anne-Lise Stangenes


De 8 artene av vannløpere i Norge lever på overflatehinnen - oftest på svært stille vann. De er rovdyr, men også åtselsetere. Å studere vannløperens ofte svært raske bevegelser på vannflaten, er veldig fascinerende. Det er som den iler bortover med fienden i hælene... Som jeger er den veldig effektiv. Med de noe kortere forbeina står den på lur, griper byttet, og sakte men sikkert suger den kroppsvæsken ut av dyret. En langsom, og kanskje pinefull død... 




Hvis du lurer på hvordan vannløperne holder seg flytende, og klarer å bevege seg på vannflaten, kan du få en mulig forklaring gjennom Illustrert Vitenskap HER.


   

mandag 1. august 2016

Flue


Med ca. 3000 arter i Norge i 81 familier, skal jeg absolutt ikke begi meg utpå noen artsbestemmelse av denne flua, som jeg kom over på ei eng her om dagen... (Om fluer på Wikipedia)

Foto: Anne-Lise Stangenes



Æsops fabel
"Høyvogna skranglet bortover veien, og støvet fra hjulene og hestehovene stod som ei svær sky etter den. Oppå lasset satt ei lita flue. "Se, alt det støvet jeg lager", jublet hun".

lørdag 30. juli 2016

4 minutter - 12 bilder


Visste du at en engelsk hagesnegle kalt "Archie" har Guinness rekorden som raskeste snegle ever? Den kravlet hele 33 cm på 2 min. og 9 sek. Rekorden er fra 1998.


01. kl. 15.22
Foto: Anne-Lise Stangenes



Det er jo ellers en kjent sak at snegler ikke er av den raskeste sorten. I tillegg "bærer den tungt". Den kan trekke 10 ganger sin egen vekt når den kravler loddrett oppover, og 50 ganger sin egen vekt når den kravler vannrett. Nettopp derfor fikk jeg den ideen å følge med på hva ei enkelt snegle fikk gjort gjennom ca. 4 minutter - foreviga gjennom 12 bilder...

Fascinerende...



Foto: Anne-Lise Stangenes






mandag 11. juli 2016

Den svartelista lupinen

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes
Lupinen ble, så langt jeg har funnet ut, innført til Norge som sandbinder ifm. utbygging av jernbanen - i første omgang sørover fra Stavanger. Disse var jærlupinen (Lupinus perennis) og sandlupinen (Lupinus nootkatensis). I tillegg finnes hagelupinen (Lupinus polyphyllus) og ytterligere flere arter her i landet. På verdensbasis finnes omlag 200 arter av den. Pga. at den binder nitrogen til jorda, er den også en jordforbedrer. 

Lupinen finnes i mange farger, bl.a. blå, lilla, rosa, hvit og rød. 


Foto: Anne-Lise Stangenes

Siden innførselen har lupinen spredd seg ukontrollert. Den fortrenger med enkelhet andre arter, og ble derfor svartelista allerede i 2007. I 2012 ble den oppført på svartelista som SE = Svært høy risiko. Dvs. at lupinen har en negativ økologisk påvirkning ved fortrengning av stedegne arter med høyt invasjonspotensiale. 


KLIKK HER for flere fotografier




Hvit nøkkerose

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

Hvit nøkkerose, også kalt vannlilje, er myteomspunnet. Som landets største blomst; inntil 20 cm i diameter, kan den ses i næringsrike innsjøer, dammer, tjern, elver og kanaler med forholdsvis stille vann fra sør til langt nord. I eldre tider mente man at vettene gjemte seg under de hovformede bladene som hviler på vannflaten, og at man kunne høre strengespill fra "nøkkerosevann" i stille nattetimer... Barn ble advart mot å plukke nøkkerosene fordi selveste nøkken kunne dukke opp og dra dem ned i dypet av tjernet... Kanskje det var noe av inspirasjonskilden til Theodor Kittelsens "Nøkken" fra 1904... 

Klikk for flere bilder


lørdag 9. juli 2016